Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

5 цікавих фактів про перший політ у космос

  • 12.04.2019, 19:30
  • 2 381

12 квітня 1961-го відбувся перший політ у космос. Його здійснив Юрій Гагарін на кораблі «Восток-1».

Gazeta.ua підготувала 5 цікавих фактів про перший політ у космос.

1. Політ першого астронавта тривав 108 хв. За цей час корабель подолав 41 тис. км і здійснив один оберт навколо Землі.

2. Під час посадки Юрій Гагарін міг померти від нестачі повітря. Під час катапультації у нього не відкрився повітряний клапан, який відповідав за подачу кисню до геометричного костюма. Однак йому вдалося швидко усунути проблему.

3. Через збій у системі спусковий апарат опинився далеко від запланованої локації. Крім цього, астронавт міг приземлитися у Волгу. Проте вчасно зреагував і змінив траекторію приземлення у декількох кілометрах від річки.

4. Коли корабель Юрія Гагаріна проходив щільний шар атмосфери, льотчик думав, що помре. Він побачив крізь ілюмінатор полум'я і гадав, що корабель горить. Насправді таке тертя жароміцної обшивки космічного корабля в атмосферу — нормальний процес.

5. Свій політ Юрій Гагарін почав у статусі старшого лейтенанта, коли приземлився, то був уже майором. Таке підвищення для астронавта організував Микита Хрущов.

26-річного Юрія Гагаріна вибрали у космонавти з-поміж 3 тис. льотчиків. Він пройшов найважчі випробування у Москві: барокамера, центрифуга, тести, аналізи. Генеральний конструктор космічної техніки Сергій Корольов вирішив, що в космос полетить він.

Схожі новини