Передплата 2024 «Добрий господар»

Чому час плине швидко: вчені знайшли пояснення феномену

  • 03.04.2019, 08:37
  • 7 194

З віком наш мозок обробляє дані повільніше, і час суб’єктивно плине швидше.

Про це пише «Сегодня».

Згадайте, як в дитинстві і юності час нами сприймався довше: літні канікули здавалися нескінченними, а уроки млосно нудними і довгими. А зараз, подорослішавши, ми помічаємо, як роки пролітають «зі швидкістю звуку». Чому час плине так швидко?

Біологами давно відомо, що з віком людина інакше обробляє інформацію і по-іншому відчуває час. Але що саме призводить до різниці в сприйнятті часу? Згідно новим дослідженням, вся справа в швидкості обробки даних.

Адріан Бежан з Університету Дьюка пояснює, що з віком наш мозок просто починає обробляти дані повільніше. У міру того, як мозок збільшується в розмірах, нервові сигнали, які проводять сенсорну інформацію, змушені проходити більший шлях. Крім того, старіння нейронів уповільнює швидкість передачі цієї самої інформації.

Згідно з даними дослідження, яке провів Бежан разом зі своїми колегами, дорослі та літні люди за один і той же період часу фіксують менше нових образів і зображень, ніж юнаки та діти.

«Наш розум інакше сприймає час, коли змінюються образи, які ми сприймаємо.» Зараз «відрізняється від „тоді“ не тому, що продзвенів сигнал на таймері, а тому що по-іншому працює мозок», — пояснює Бежан.

Схожі новини