Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вирізали, зварили і повернули на місце: українські лікарі проводять унікальні операції

  • 28.02.2019, 15:56
  • 2 188

У Львові хірурги провели унікальну операцію з формування кістки, яка була вражена раковою пухлиною. Операція тривала більше 12 годин і дозволила 9-річному Назару врятувати ногу від ампутації.

Про це повідомив ТСН.

Злоякісна пухлина з'їла частину стегнової кістки дитини. На операційному столі її видалили, кістки проварили в спеціальному розчині, щоб знищити ракові клітини. Потім зі здорової ноги взяли частинку тонкої малогомілкової кістки з судинами і помістили в фрагмент провареної стегнової кістки, яка порожня всередині. Всю цю конструкцію поставили на місце, де вона зростається, а функція ноги повністю відновлюється.

Операцію провів хірург-ортопед Олександр Щуровський. Про дану технологію метод він дізнався від своїх іспанських колег і вирішив повторити її в Україні. Раніше в таких випадках, кінцівки доводилося ампутувати.

«Це надзвичайно складна операція, вона може тривати і 8 і 12 годин. За операційним столом працюють три хірурга, і кожен відповідає за свій етап роботи», — розповіли лікарі.

Назар був першим пацієнтом, кому провели надскладну операцію. Зараз з дитиною все добре. Рентгенівські знімки показали, що кістки повністю зрослися, тому вони в подальшому будуть рости разом з хлопчиком. На відміну від протеза, який би довелося міняти тричі за життя.

Схожі новини