Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Казка на білих лапах» для тих, хто бачить серцем

У львівському Палаці культури ім. Гната Хоткевича зірки естради й незрячі діти презентували виставу-мюзикл

Невтомна Оксана Потимко, керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами НУ «Львівська політехніка», ініціатор і організатор культурно-мистецьких і освітніх подій для людей з вадами зору, знову здивувала львів’ян новим цікавим проектом — виставою-мюзиклом «Казка на білих лапах».

Як розповіла журналісту «ВЗ» пані Оксана, ідея інклюзивного різдвяного мюзиклу з’явилась у соліста вокальної формації «Піккардійська Терція» Ярослава Нудика після роботи над «Дитячим Кобзарем», який був виданий шрифтом Брайля та озвучений. Концепцію дійства задумала народна артистка України Олександра Бонковська — святкування Різдва у колі інтелігентної львівської родини. Роль мами виконала відома співачка Оксана Муха, роль батька випала Ярославу Нудику. А завершився театралізований вечір візитом зіркових колядників, зокрема октету «Орфей» та скрипаля Олександра Божика.

Олександра Бонковська зазначила, що до організації цього дійства долучилися люди, які бачать серцем, а відтак і сама «Казка…» вчить цьому диву — бачити серцем. 17 незрячих дітей віком від 7 до 14 років із Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Дніпропетровської, Миколаївської, Хмельницької, Рівненської, Волинської областей декламували вірші відомих поетів про народження Христа і виконували різдвяні пісні Ярослава Нудика в аранжуванні заслуженого діяча мистецтв України Юрія Саєнка. Супроводжували діток на сцену актори театру-студії «Під Мостом», які виконували ролі ангелів.

«Хочемо привернути увагу людей до питання творчої самореалізації незрячих дітей та залучення їх до мистецького життя. Саме таку мету ми ставили перед собою, коли робили постановку «Казки на білих лапах», — розповів Ярослав Нудик.

«Казка на білих лапах» — це перший дитячий мюзикл, який презентуватиме прем’єри різдвяних пісень у різних куточках України. Під час гастролей до проекту долучатимуть інших незрячих дітей. «Хочемо, щоб цю виставу-мюзикл побачили не лише львів’яни, а й жителі інших міст та регіонів України. Маємо намір показати постановку, зокрема, у Харкові, Слов’янську, Одесі, Києві, на Закарпатті», — каже Оксана

Схожі новини