Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівщині готують другу тактильну скульптуру для незрячих. Якого замку?

Скульптуру обіцяють відкрити в травні, встановлять при вході у замок, аби організувати красиву панораму для фото відвідувачів

Це макет майбутньої тактильної скульптури Свірзького замку. Фото Тараса Лозинського
Це макет майбутньої тактильної скульптури Свірзького замку. Фото Тараса Лозинського

Майстри виготовляють метрову тактильну скульптуру Свірзького замку, аби люди з проблемами зору дотиком могли відчути усю велич пам’ятки. Це вже друга тактильна скульптура, яку відкрили на Львівщині — торік виготовили мінікопію Тустані, що у Стрийському районі. Скульптура Свірзького замку буде обладнана металевими інформаційними таблицями зі шрифтом Брайля та QR-кодом для аудіоопису. Макет Свірзького замку виготовляє скульптор, кандидат мистецтвознавства, доцент Львівської національної академії мистецтв Василь Одрехівський. Скульптуру Свірзького замку відкриють у травні цього року. Туристичний сезон у Свірзькому замку планують відкрити у травні, про дату поінформують додатково.

«Це вже буде друга тактильна скульптура, такі є у Львові, але в області не було, — розповів для „ВЗ“ керівник управління туризму та курортів Львівської ОВА Тарас Лозинський. — Ми обрали Свірзький замок тому, що за останні роки він добре розвивається, має чимало міжнародних грантів, там проводять різні події. Скільки буде коштувати бронзова скульптура Свірзького замку — наразі невідомо. Якщо це буде тендер, то це одна історія, якщо особиста мистецька діяльність Одрехівського — інша».

Свірзький замок є пам’яткою архітектури національного значення України і логічно має бути доступною для всіх верств населення. Тарас Лозинський повідомив, що у Львівській ОВА визначилися з місцем для тактильної споруди. Її встановлять біля моста, що при вході в замок. Також зважали на те, аби скульптура Свірзького замку гарно вписувалася в панораму та мала красивий вигляд на фото відвідувачів. Виготовлення тактильних скульптур для незрячих туристів — це складова проєкту «Бронзова мініскульптура Свірзького замку», що є одним із завдань обласної програми розвитку туризму та курортів на 2024 рік.

Схожі новини