Передплата 2024 «Добра кухня»

Після відправи у церкві священик веде кулінарні відеоблоги

Церква іде у ногу з часом, чутливо реагує на його виклики. Сказане можна проілюструвати прикладом різнобічної повсякденної діяльності настоятеля храму Успіння Пресвятої Богородиці (Православна церква України) у селі Шушківцях.

У вільний від основної роботи час отець Олексій (Філюк), окрім інших «не службових» занять, веде у Youtube блог… кулінарних рецептів. Принагідно нагадаємо: кілька місяців тому «Високий Замок» розповідав про греко-католицького священника Василя Германюка зі Скали- Подільської — той через Instagram (навіть перебуваючи за кермом) транслює для молоді свої вранішні молитви…

Досить глянути на сторінку шушківецького душпастиря у Facebook, щоб упевнитися: біля кухонної плити він почувається таким же господарем, як у церкві. Отець Олексій пече торти, робить закрутки з овочів, фруктів і м’яса, готує вареники, вміє смажити рибу і варити раків. А які апетитні, з «ресторанним» дизайном канапки виходять з-під його вправних рук! Гріхом було б не поділитися цим талантом зі своїми парафіянами!

Коли священик розпочинає своє дійство на кухні, то вмикає відеокамеру і коментує хід приготування страв. Не одна господиня записала поради отця Олексія до свого рецептурного зошита. Кожний його кулінарний відеоблог переглядають тисячі користувачів соцмереж. Через таке спілкування люди, найперше — молоді, уважніше вслухаються у Слово Боже, яке проповідує шушківецький священик. І більше довіряють мовленому.

— У наших громадян склалося помилкове враження про священників як про осіб, завдання яких лише доносити християнські цінності, що ці люди перебувають на певній відстані від звичайних людей, що вони до певної міри обмежені у мирських справах, — каже кореспондентові «Високого Замку» голова Лановецької райради Руслана Кушнір. — Своїм прикладом отець Олексій доводить, що служителі культу повинні жити тим же життям, тими ж проблемами, що і звичайні віряни. І це зближує їх. Соціальні мережі відкрили широкі можливості для цього.

Вся комірка душпастиря заповнена консервами власного приготування.
Вся комірка душпастиря заповнена консервами власного приготування.

Свого часу Олексій Філюк працював завідувачем клубу у рідних Шушківцях. Зараз у соцмережах веде групу «Моя Лановеччина», де публікують найрізноманітніші новини з життя краю. Є адміністратором цієї групи, а також її постійним дописувачем. Через цікаву інформацію, яка з’являється на «Моїй Лановеччині», на цю групу підписалися багато лановецьких заробітчан, представників діаспори. Високий авторитет отця Олексія прислужився у ще одній добрій справі — шушківецький священник представляє інтереси селян у місцевій агрокомпанії. «Отче, ви — господар, з якого боку не глянь!» — кажуть місцеві жителі.

Насамкінець про ще одне добре діло головного героя нашої розповіді: торік отець Олексій узяв з інтернату до себе на виховання хлопчика-сироту Віктора.

Лановецький р-н, Тернопільська обл.

Схожі новини