Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Спецслужби Росії намагалися через пранкерів спровокувати Епіфанія

  • 22.12.2018, 16:29
  • 943

Кремлівські спецслужби за допомогою пранкерів намагалися від імені депутата Європарламенту спровокувати митрополита Православної церкви України Епіфанія.

Про це у Facebook повідомляє Православна церква України.

Зазначається, що протягом минулих днів митрополит Епіфаній отримав багато поздоровлень, в тому числі телефоном.

«Скориставшись цим, російські спецслужби через так званих „пранкерів“ (осіб, які у телефонній розмові видають себе за іншого) спробували вчинити інформаційну провокацію», — йдеться у повідомленні ПЦУ.

Зокрема, 21 грудня був здійснений дзвінок від імені голови Комітету закордонних справ Європарламенту Девіда Макалістера.

«Поступово під час розмови почали ставитися провокативні питання, зокрема про „захоплення Лаври“, про підтримку тих чи інших кандидатів на виборах, про ставлення до „прав гомосексуалістів“, тощо», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що митрополит Епіфаній висловлював ті самі думки, що і у всіх публічних виступах: «Українська Церква виступає проти насильства і розпалення ворожнечі, вона відкрита до діалогу; ніякого „захоплення Лаври“ не може бути, а розмови про „захоплення“ мають на меті сіяти напругу в суспільстві. Церква дотримується біблійної позиції, визначаючи одностатеві стосунки як гріх, і цю думку поділяє більшість українського суспільства. Також Церква не втручається у політичний процес та не вказує своїм вірним, яких кандидатів чи партії слід підтримувати».

У повідомленін зазначається, що «протягом розмови у митрополита Епіфанія з’явилося відчуття, що це є провокація, тому він завершив її».

Як наголошують в ПЦУ, раніше подібного роду провокації, організовані російськими спецслужбами, відбувалися неодноразово.

«З досвіду відомо, що не отримавши якихось вигідних для себе відповідей під час розмови, провокатори здійснюють монтаж запису, компонуючи окремі слова і фрази. Тому в разі, коли у медіа з"являться якість фрагменти розмови, аудиторія повинна враховувати вище зазначене і не довіряти їм», — йдеться в повідомленні.

Схожі новини