Передплата 2024 ВЗ

Верховна Рада запровадила покарання за цькування в школах: агресорам і вчителям загрожують штрафи

  • 19.12.2018, 10:14
  • 650

Парламент 18 грудня ухвалила законопроект про протидію цькуванню у школах — у ньому визначено поняття булінгу, шляхи протидії явищу та відповідальність за нього.

Про законопроект № 8584 йдеться на сайті ВР, передає ТСН.

Так, закон визначає, що булінг (цькування) — «це діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого».

Вчинення булінгу тягне за собою штраф від п’ятдесяти (850 грн) до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин. За повторне цькування або булінг групою осіб штраф становитиме вже від 1700 до 3400 грн.

За булінг, вчинений дітьми від чотирнадцяти до шістнадцяти років, відповідатимуть батьки або опікуни.

Водночас законом визначено покарання за приховування випадків булінгу працівниками освітнього закладу. Так, керівнику закладу, який не повідомив про цькування, загрожує штраф від 850 до 1700 гривень або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

Також проект пропонує зобов’язати навчальні заклади викладати у відкритий доступ правила поведінки та інструкції щодо протидії знущанням та подання скарг на випадки булінгу.

Освітній омбудсмен матиме право отримувати і перевіряти інформацію, статистику за заявами про випадки булінгу та відповідну реакцію з боку навчальних закладів.

У пояснювальній записці законотворці з посиланням на опитування Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) вказують, що із булінгом у колі однолітків в Україні стикалися близько 67% дітей. Окрім цього, за даними опитувань, чверть українських школярів вважають себе жертвами булінгу. 40% школярів, що зіткнулися зі знущаннями в колах однолітків, не розповідають про випадки цькування батькам, а 44% ніяк не протидіють булінгу через острах теж стати жертвою знущань.

Схожі новини