Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Під прицілом російських ракет опинилося пів-Європи, — розвідка України

  • 08.12.2018, 12:58
  • 618

Якщо Росія порушує договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності — це ставить під загрозу безпеку більшості країн Європи.

Про це в ексклюзивному коментарі «5 каналу» розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

За його словами, комплекси «Іскандер», з яких, ймовірно, запускається ракета «Новатор», розвідка не раз фіксувала біля українського кордону та на території анексованого Криму.

«Це дуже складна робота для того, щоб визначити — на яку дальність здійснювалися випробування, тому що необхідно знімати параметри польоту ракети, як уражувалися цілі, де летіла, за якою траєкторією. Це складна робота. Це по-перше. По-друге, якщо ми говоримо навіть теоретично: більше 500 км — це вже порушення Договору. Воно говорить про те, що розміщення таких комплексів поблизу кордонів Європи несе безпосередню пряму загрозу всій території Європейських країн», — наголошує представник ГУР.

Він наводить простий приклад: «Наприклад, пуск крилатої ракети тієї саме системи „Калібр“ дозволяє з акваторії Чорного моря покривати пів-Європи. Тобто, всі країни східної Європи — Словаччина, Польща, Чехія, Болгарія — знаходяться під прямим прицілом таких стратегічних озброєнь».

Схожі новини