Передплата 2024 ВЗ

Названа найкорисніша дієта для здоров’я печінки

  • 20.11.2018, 09:27
  • 992

Середземноморська дієта корисна не тільки для серця. Дослідження показало, що цей різновид харчування захищає і печінку.

Про це повідомляє 24apteka.com.ua.

Середземноморська дієта, яка ввжається однією з найкорисніших у світі, забезпечує здоров'я не тільки серцю. Дослідження показало, що вона корисна і для печінки.

Якщо в раціоні людини міститься велика кількість фруктів, овочів, цільнозернових, оливкової олії і риби, то ймовірність госпіталізації в зв'язку з розвитком цирозу печінки зменшується. Цироз — це смертельна хвороба печінки, що викликає рясне рубцювання цього органу. Щороку в світі від цирозу печінки помирає по одному мільйону осіб.

Хвороба невиліковна, вона повільно прогресує, а єдиним способом порятунку життя хворого є пересадка печінки. Втім, найчастіше цироз печінки викликається алкоголем, а жертвам алкогольної залежності подібних трансплантацій не проводять.

Однак нове дослідження вчених з Virginia Commonwealth University показало, що проходження дотримання середземноморської дієти в комбінації з повною відмовою від спиртних напоїв покращує результат для жертв цирозу печінки.

Ці результати дослідження назвали важливими, оскільки це ще один доказ того, що середземноморська дієта вкрай корисна для здоров'я. У її раціоні міститься мінімальна кількість червоного м'яса. Спостереження показали, що це покращує різноманітність бактерій кишечника у жертв цирозу.

Таке відкриття було зроблено на основі спостережень майже за 300 дорослими людьми. Перед нами ще один доказ важливості різноманітності мікробіома кишечника в справі зміцнення здоров'я і захисту від самих різних недуг. Учасники дослідження або мали цироз печінки, або були здоровими. Вони дотримувалися різних видів дієт, а вчені спостерігали за ними протягом трьох місяців, приділяючи особливу значення таким поширеним ускладненням цирозу печінки, як камені в жовчному міхурі і жовтяниця.

Схожі новини