Передплата 2024 «Добра кухня»

Недбалість, що ледь не коштувала життя: на Одещині у немовляти місяць не помічали небезпечної патології

  • 12.11.2018, 19:15
  • 1 440

Мати 3-місячної дитини звинуватила лікарів у професійній недбалості. Дружина АТОвця, 28-річна мешканка села Кремидівка, що на Одещині, Діана народила дівчинку у липні.

Проте лише через 1,5 місяця з'ясувалося, що у дитини була патологія — атрезія ануса (фактично його відсутність). Лікарі не звернули на це увагу, і нині немовля вимушене перенести три операції, повідомляє ТСН.

Мати дитини розповіла, оскільки Кремидівка — маленьке поселення, народжувала вона у районному центрі поблизу свого села — у Лиманській районній лікарні у Доброславі (колишнє Комінтернове). Під час перебування у пологовому будинку вона почала розпитувати, які пільги їй установлені, у зв'язку з тим, що її чоловік несе службу у зоні АТО. Після запитань лікарі, за її словами, почали ставитися до неї зневажливо.

«Я недосвідчена мати, це моя перша дитина. Мені ніхто нічого не підказував, не радив. На мої запитання відмахувалися. Якесь таке ставлення було, чи то через те, що ми не платимо… Я не знаю», — розповіла Діана.

Мати з дитиною виписали за три дні з діагнозом — здорова. Наявність патології молода жінка виявила за місяць, коли у дитини підвищилася температура і у неї не вийшло використати свічку, щоб її збити. «У неї там була малесенька дірочка, як свищ, і какала вона весь цей час через цей свищ», — додала дівчина.

Проблему не помітив навіть місцевий педіатр, який оглядав дитину протягом першого місяця. Після звернення до обласного Охматдиту фахівці роз'яснили, що за наявності такої патології дитину у перший день від моменту народження не можна годувати і необхідно негайно робити операцію. Якби проблему виявили від початку, все обійшлося. Нині на дитину чекають три операції протягом року.

Родина вирішила не звертатися до правоохоронних органів, а спробувати розв'язати питання мирним шляхом. Діана звернулася до пологового будинку з проханням компенсувати хоча б медикаменти і надати можливість здати аналізи перед першою операцією, оскільки складнощі виникли через неуважність саме їхніх лікарів. «Ми вирішили нікуди не звертатися, хотіли по-людськи… Дитина буде тричі оперуватися. Це яка травма дитині, по-перше, так ще скільки грошей… Де їх взяти? Чоловік мій, АТОвець, отримує зарплату у 7 тис. гривень, я не працюю, де їх понабирати?», — розповіла Діана.

Головний лікар медичного закладу, за словами молодої матері, спочатку на її звернення відгукнулася. Діана 30 жовтня приїхала з переліком необхідних медикаментів, завіреним обласним Охматдитом. Проте у лікарні ліків не виявилося. Аналізи, які необхідно було зробити дитині перед операцією, зробили не у повному обсязі.

Втім у лікарні їй порадили звернутися до сільради і написати заяву про виділення коштів як малозабезпеченим. «Я стільки заплатила за дорогу, щоб доїхати до них, намучила дитину, намучилася сама… Я наймала машину за 300 гривень, а могла за ці гроші одразу всі аналізи здати вже в [Одеській] обласній лікарні, де будуть робити операцію, а не переробляти це двічі», — зазначила Діана.

Після спілкування з мамою дитини ТСН.ua зв'язався з головним лікарем Лиманської районної лікарні, щоб роз'яснити перебіг подій. Однак головний лікар попросила зателефонувати їй наступного дня, пославшись на необхідність згадати всі обставини ситуації. Наступного дня виявилася ще низка причин, через які лікар не захотіла обговорювати це питання. На момент публікації взяти коментар у лікарні та її керівництва не вдалося.

Однак після дзвінка журналістів до лікарні Діана розповіла, що медичні працівники приїхали до неї додому з проханням віддати виписку з пологового будинку, в якій зазначено, що дитина здорова. Мама дівчинки вважає, що лікарі хочуть таким чином «замести сліди» своєї неуважності. Вони також пообіцяли, що будуть намагатися забезпечити її всіма необхідними ліками на момент операції.

«Після вас [вашого дзвінка головному лікарю] вони [медики] почали з нами зв'язуватися і говорити, що вони не відмовляються, вони нам допоможуть… Запропонували сфотографувати список, пояснюючи, що їм потрібно написати в обласне управління охорони здоров'я, щоб їм виділили бюджет. Я їм відповіла, що ви спочатку говорите одне, потім виходить інше, але наразі я зі списком залишилася сама. Ніхто ні в чому нам не допоміг», — розповіла вона.

Юрист Михайло Можаєв в коментарі роз'яснив, як можуть діяти батьки у таких ситуаціях.

«Коли є підозра, що люди під час виконання обов'язків їх не виконали, коли вони повинні були виявити те, що призвело до якихось наслідків різного ступеня тяжкості, родині потрібно звернутися до правоохоронних органів, щоб описати цю ситуацію.

По суті, коли буде відкрито кримінальне провадження, наприклад, через ту ж недбалість слідчий виписує напрямок для проведення судово-медичної експертизи. В рамках цієї експертизи буде встановлено, коли це сталося. Далі експерт встановить проміжки часу, коли виникли патології і як повинні були діяти лікарі під час перебування матері з дитиною під наглядом. Вони беруть медичні протоколи та за цими протоколами відстежують всю історію хвороби, вилучають медичну документацію через відповідні ухвали суду.

Слідчий для цього повинен звернутися до слідчого судді, який дає дозвіл. Слідчий також вимагає від медичного закладу усі посадові інструкції і всі повноваження співробітників, які контактували з матір'ю та дитиною. Дивляться, що вони повинні були зробити. І потім в комплексі з експертизою і протоколами порушується питання щодо недбалості.

Головний лікар своєю чергою має повноваження призначити проведення службового розслідування у своїй установі, проте робити цього він не зобов'язаний. Все залежить від кваліфікації. У разі, якщо слідчий встановить, що мала місце службова недбалість, мати може подати цивільний позов на відшкодування збитків, які були заподіяні її дитині під час перебування у медичній установі. Збиток компенсує винна сторона: або медустанова, або людина, яку визнано винною".

Схожі новини