Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Створення Меморіального парку всіх жертв нацизму «Пам'ятай» на єврейському кладовищі у Самборі — акт єдності і злагоди заради майбутнього

Історія українського та єврейського народів спільна, дотична, і ми не можемо забувати її

У львівському прес-клубі відбулася прес-конференція щодо будівництва Меморіального парку всіх жертв нацизму «Пам'ятай» на території єврейського кладовища в Самборі. Ця тема не вперше обговорюється у ЗМІ і набула чималого резонасу не лише на Самбірщині.

Нагадаємо, що свого часу відомий міжнародний юрист та правозахсник, член Ради директорів Канадської ініціативи «Українсько-єврейська зустріч» Марк Фрейман (батьки якого — уродженці Самбора) разом з однодумцями запропонував містянам створити на місці старого єврейського кладовища Меморіальний комплекс. Усі роботи будуть здійснюватися коштом благодійників.

Марк Фрайман
Марк Фрайман

У роки Другої світової війни тут розстріляли близько двох тисяч євреїв. Разом з ними нацисти вбивали українців та поляків, усіх тих, кого нелюди вважали нижчою расою. Минуло 75 літ з часу тих трагічних подій. Проте і зараз немає впорядкованого візуального нагадування про ці злочини проти людства. Лише скромна пам'ятна дошка на честь 17 українських патріотів, три хрести у різних місцях і … занедбана територія.

Саме для того, аби відновити і зберегти для нащадків спільну історичну пам’ять, наповнити її правдою та справедливістю, інціатори проекту наполягають на необхідності створення екуменічного Меморіального простору в межах єврейського цвинтару.

Проект був розроблений і представлений самбірській громаді ще навесні. Висловлені зауваження врахували архітектори і проектанти. Але ще досі не врегульовано кілька моментів.

На думку учасників прес-конференції, вони мають радше не духовний, а політичний і бізнесовий характер. Хоча є певні релігійні аспекти, як от перенесення встановлених пам'ятних хрестів на єврейському цвинтарі в одне місце. Деякі місцеві «ділки» та псевдоактивісти акцентують саме на цьому питанні, підтасовують факти та підбурюють до необдуманих дій місцевих мешканців собі на вигоду.

Проте координатори Проекту стверджуюють, що вони прагнуть лише єдності та порозуміння. Тому не вчинять жодних дій на шкоду громаді. Лише злагода і добра воля, Боже благословення стануть запорукою успішної реалізації проекту «Пам'ятай».

Анатолій Шенгайт
Анатолій Шенгайт

Зокрема, Марк Фрайман підтвердив, що наразі проект підтримують не лише мер Самбора Юрій Гамар, а й депутатський корпус та більшість свідомих мешканці міста. До речі, вони взяли активну участь в поминальних заходах 1 листопада, хоч і була інсайдерська інформація про можливі провокації деяких популістських сил міста. Те, що проект з особистої ініціативи пана Фраймана став громадським, суспільним, набув резонансу, вселяє надію на позитивне рішення щодо будівництва парку.

Отець Петро Галадза, священик УГКЦ, професор, висловлюючи позицію Церкви щодо проекту «Пам'ятай», повідомив: предстоятель УГКЦ Святослав і патріарх УПЦ К П Філарет дали відповідну офіційну настанову і згоду на те, щоб хрести з єврейського кладовища таки перенесли. Та, на жаль, цього не відбулося, і справа знову перетворилась на іграшку в руках місцевих політиканів. Він переконаний, що насправді так захищають політичні, майнові та особисті інтреси невеликої купки так би мовити «зацікавлених» осіб. Тому з'являються різноманітні перешкоди реалізації проекту і будівництву Меморіального парку.

Отець Петро Галадза
Отець Петро Галадза

— Громада має усвідомити, що проект «Пам'ятай» в Самборі — це локальний крок для країни в напрямку зближення громадян України різного походження, а місцеве духовенство як захисники моралі в суспільстві мають їх настановити на це, а не перешкоджати, — наголосив отець Петро.

Посол Канади в Україні Роман Ващук підтримав спікерів у тому, що історична пам’ять в контексті багатогранності тодішнього та теперішнього українського суспільства є важливою для розбудови майбутнього. Бо так склалося, що історія українського та єврейського народів спільна, дотична, і ми не можемо забувати її, адже не матимемо шансів на гідне майбутнє.

Роман Ващук
Роман Ващук

Він глибоко переконаний, що, «треба мислити глобально, а діяти локально: відбудовувати пам’ятні місця та демонструвати молоді правдиву історію. Тому посольство Канади в Україні підтримує проект організації «Українсько-єврейська зустріч».

Як слушно зауважила директорка з комунікацій Канадської ініціативи «Українсько-єврейська зустріч» Наталія Федущак, реалізація проекту «Пам'ятай» в Самборі, будівництво Меморіального парку всіх жертв нацизму вкотре продемонструє, що Україна — повноцінна, самостійна частина європейської історії, що українська спільнота готова прийняти, усвідомити та зберегти свою правдиву минувшину.

Як резюмували спікери на прес-конференції, відповіді на важливі та драматичні запитання є, справа зрушилася з місця, триває громадський діалог у Самборі. Майбутній успіх у тому, що журналісти, волонтери, громадські діячі та активісти, самбірська влада, зрештою — міжнародна спільнота, справді зацікавилися проектом і сприяють його реалізації.

Є багато свідомих, незаангажованих людей, готових займатися справою. А популісти, «ділки» та їхні однодумці вже набридли громаді, адже шкодять, як тільки можуть. Та справедливість завжди перемагає. Її не знищити, як і людську пам'ять та історичну правду.

Схожі новини