Передплата 2024 ВЗ

У Польщі заявили про «конфлікт ідентичностi» з Україною, який вимагає негайного врегулювання

  • 30.09.2018, 15:17
  • 494

Внутрішні реформи в Україні не повинні затримуватися збройним конфліктом з Москвою чи конфліктом ідентичності з Польщею.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Бартош Ціхоцький у інтерв'ю PAP, передає Європейська правда.

Ціхоцький не погодився з тезою про серйозні труднощі у відносинах Польщі з Україною і відзначив, що країни мають спільні інтереси на стратегічному рівні. Він помітив труднощі здебільшого в області історичного діалогу.

«Про труднощі (у відносинах між країнами — ред), і навіть серйозні, ми можемо говорити в області історичного діалогу, а точніше — в ідентичності. Внутрішня реформа не повинна затримуватися збройним конфліктом на сході чи ідентичності — на заході», — сказав він.

Також він запевняє, що українська влада, зокрема регіональна на Волині й Галичині, сприяє «націоналістично орієнтованим колам».

«Домінуючий в офіційній українській риториці релятивізм злочину на Волині — наочним прикладом чого став візит президента Петра Порошенка до Сагрині 8 липня при паралельному відзначенні круглої річниці „кривавої неділі“ в Луцьку за участю президента Андрея Дуди — не тільки важко прийняти для поляків, але це може означати виклик для демократизації України», — зазначив заступник міністра.

«У відносинах з Україною, на жаль, ми не можемо дозволити собі розкіш відкладати речі на майбутнє, все вимагає термінового врегулювання, повної співпраці та відданості обох сторін. Те, що відбувається в Україні — не тільки на фронті, але і в області реформ, державних фінансів і виборів в наступному році — для нас і для майбутньої форми європейського порядку є істотним», — додав він.

Нагадаємо, польський закон про Інститут національної пам’яті, що передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту, набрав чинності 1 березня.

Як повідомлялося, 26 квітня на кладовищі села Грушовичі активісти та представники польських націоналістичних організацій розібрали надгробний пам'ятник бійцям УПА. Як заявило українське МЗС, в Україні обурені демонстративними і зухвалими діями, пов'язаними з руйнуванням українського пам'ятника.

Схожі новини