Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні найближчим часом запровадять систему фото і відеофіксації порушень ПДР, — МВС

  • 27.09.2018, 16:28
  • 847

В Україні впровадити систему автоматичної фото та відеофіксації порушень правил дорожнього руху відбудеться вже найближчим часом, після ухвалення всіх необхідних документів.

Про це в коментарі «Українському тижню» заявив начальник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій, повідомляє прес-служба МВС України.

«Ми маємо запустити систему автоматичного контролю, але зробити це не так, як під час минулої спроби 2007−2010 рр., коли штрафи масово оскаржували в суді через відсутність технічного регламенту та прогалини в законодавстві. Саме тому сьогодні ми ретельно вибудовуємо всю нормативно-законодавчу базу», — сказав Владислав Криклій.

«Ось дорожня карта, в якій близько 20 документів, — закони, постанови, накази, що мають бути ухвалені, щоб система працювала правильно. Перед нами стоїть амбітна мета запровадити систему вже цього року. Зокрема, прем’єр-міністр та міністр МВС на координаційній нараді з безпеки дорожнього руху ставили таке завдання. Та й не секрет, що у суспільства є запит», — наголосив Владислав Криклій.

Система штрафних балів за порушення ПДР, які зафіксовані в автоматичному режимі, має бути доопрацьована таким чином, щоб за кожне порушення був як грошовий штраф, так і накопичення балів, після певної кількості яких передбачене тимчасове позбавлення права керування транспортним засобом.

Планується, що кожне місто за погодженням з поліцією в місцях концентрації ДТП та аварійно небезпечних ділянках зможе самостійно встановлювати та обслуговувати камери відеоспостереження.

«Це все відбувається в рамках концепції децентралізації. Вартість одного комплексу відеофіксації варіюється від 10 до 50 тис дол. Міста зможуть обирати постачальників серед великої кількості виробників на світовому ринку. А кошти від штрафів планується частково залишати в місцевих бюджетах — 20% місту, 50% — в дорожній фонд, 30% — МВС», — розповідає Владислав Криклій.

Насамперед запрацюють вимірювачі швидкості. Згодом планується ввести контроль і за рухом на світлофорах, перехрестях та розподільчих смугах.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков презентував на спеціальному засіданні Уряду новації щодо обмеження швидкості руху у населених пунктах, системи штрафів, посилення відповідальності за керування транспортом у нетверезому стані та впровадження відеофіксації порушень дорожнього руху ще 10 листопада 2017 року.

Схожі новини