Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гриби ростуть просто під ногами…

Мрія кожного любителя тихого полювання — щоб гриби можна було «косою косити». Йдеш лісом, а гриби просто під ногами… Минулими вихідними саме стільки козарів було у Карпатському лісі на Сколівщині.

Від підберезників і підосичників, що здалека виднілися з трави, очі розбігаються. Йдеш стежкою, а гриби ростуть просто під ногами. Два кошики ми з чоловіком зібрали за якихось півгодини.

Щоправда, коли почали чистити, то багато грибів довелося викинути. Навіть деякі молоді козарі були наскрізь хробачливі. Але були і такі, до яких хробаки не встигли добратися. Тож на баняк мачанки (грибної підливи) нам вистачило. Ще й залишилося, аби посушити на зиму…

А ось білих грибів, на жаль, обмаль. Знайшли кілька вже підстаркуватих, які від хробаків розвалювалися у руках, і два молоденьких. І це дивно, бо погода якраз грибна: спека, рясний дощ і знову спека. Місцеві мешканці ніяк не дочекаються сезону білих грибів. Бо за один-два біляки ніхто з місцевих по гриби не ходить — таку розкіш можуть собі дозволити лише туристи з міста. А місцевим на це шкода часу — вони мають повно роботи по господарці. Крім того, зараз у розпалі сезон збирання чорниць — так селяни називають ожину. Нині перекупники її приймають за 17 гривень за кілограм. Місцеві нарікають, що дешево, але діватися нікуди — мусять хоч щось заробити. Тож по гриби підуть вже у вересні. Тим паче, що осінні зазвичай не хробачливі. А оскільки влітку білих майже не було, то сподіваються, що восени буде на них багатий врожай.

Фото: Юлія Підлужна

Схожі новини