Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Єврейські надгробні плити — під колесами машин

У Львові знайшли стародавні мацеви.

На львівських вулицях знову знаходять вмонтовані в асфальт надгробні камені із давніх єврейських цвинтарів — мацеви. Цього разу під час ремонту вулиці Ганни Барвінок їх знайшли під шаром дорожнього покриття. Зараз ремонтні роботи на вулиці призупинено, розкопками та вилученням каменів займається Львівський волонтерський центр при Всеукраїнському єврейському благодійному фонді «Хесед-Ар'є».

Як розповів «ВЗ» керівник волонтерського центру і голова Львівського товариства єврейської культури ім. Шолом-Алейхема Олександр Назар, очевидно, уся ця вулиця, а це 30−35 метрів, вимощена плитами. Наразі дістали тільки три мацеви. Роботи проводити дуже складно, оскільки каміння постійно замокало, тому зараз воно кришиться, і плити можна «добувати» лише шматками. Усі ці плити — із єврейської дільниці Янівського цвинтаря. Туди ж їх і повернуть.

«Наразі складаємо ці плити на цвинтарі. Коли назбирається достатньо мацев, з них можна зробити якусь пам’ятну стелу, — розповідає Олександр Назар. — На вулиці Ганни Барвінок ці камені знаходять не вперше. Ними там замощувала дорогу саме німецька окупаційна влада під час Другої світової війни, тому що на цій вулиці жило їхнє вище керівництво. А також там був невеличкий робочий табір. Жінки прибирали в квартирах, а чоловіки ремонтували дорогу».

Нагадаємо, торік мацеви знайшли у внутрішньому дворику будинку на площі Галицькій, 15. Там єврейськими надгробками був вимощений весь дворик. Ці плити також демонтували і перевезли на Янівський цвинтар. Відомо, що частину внутрішнього подвір’я музею «Тюрма на Лонцького» також замощено такими мацевами. За словами істориків, після знищення єврейських цвинтарів у Львові під час німецької окупації надгробні плити використовували німці, а пізніше — радянська влада.

Схожі новини