«Мрію відкрити на Івано-Франківщині грибний ресторан»

Затятий грибник Сергій Адамович розмістив у соцмережах білий трюфель, який знайшов його тесть. Такі гриби — на вагу золота


Фото: facebook.com/groups/Hryby.Ukrayiny/ Білий Трюфель

Історик та викладач Сергій Адамович з Івано-Франківщини поділився грибним уловом свого тестя у «Фейсбуці», у групі «Гриби України». «Лісова ікра — білий трюфель з Уніжа», — написав Сергій Адамович на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Журналісту «ВЗ» Сергій Адамович зізнався, не думав, що знахідка його тестя наробить стільки галасу. Родина трюфель приготувала і з'їла. Щоправда, перед цим тиждень його вивчали, чи не є він отруйним. Але білий трюфель свого кольору не змінив. Під час приготування, каже пан Сергій, розносився надзвичайний аромат, що аж сусідка прибігла на запах…

«Дехто казав, мовляв, цей гриб „червонокнижний“, але їх є надзвичайно багато видів, — каже пан Сергій. — Якби цей гриб був би таким рідкісним, або мене запідозрили у браконьєрстві, його би не розмістили адміністратори групи „Гриби України“. Спірна ситуація… Одні писали, що цей гриб — один з найдорожчих, інші, що його свиням згодовують… Ціни на білі і чорні трюфелі — різняться. Знаю, що білі трюфелі продають до Італії (їхня вартість залежить від розміру). Середня ціна за кілограм білих трюфелів — 150 доларів, за чорні просять 400 доларів». Подейкують, що ціна «чорному ринку» є значно вищою…

Пан Сергій каже, мріє відкрити на Івано-Франківщині грибний ресторан. «У нас одиниці грибів вирощують — печериці і гливи, — каже грибник. — У Європі кількість грибів, які вирощують, є у рази більшою. Якщо на трасі продають гриби без жодних документів, то у такому ресторані уся продукція була б сертифікованою. Клієнти могли б не лише скуштувати фірмової грибної юшки, але й купити маринованих грибів та трав'яних чаїв».

А Діана Самборська додала своє фото білих трюфелів. «Я на ринку сфотографувала, як жінка продавала ці рідкісні гриби. Я навіть не повірила своїм очам, що це трюфелі. Розповіла, що собака її знайшов, під шаром грунту… Уявляєте?»

Дехто білі трюфелі сушить і натирає до страв. Мають насичений аромат