Не китайські ліхтарики — перші лісові гриби!
У народі їх ще називають «бабиними вушками»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/507808/switylnyky.jpg)
«Хто полюбляє зимові гриби, прошу до лісу!» — закликає педагог-краєзнавець зі села Устя на Стрийщині Наталія Мусій. Ілюструє свій заклик ось такою колоритною світлиною, яку зробила у ближньому лісі в останні дні лютого. Думаю, і вам сподобається ця передвесняна колористика. Як і пробудиться у вас цікавість до зафіксованого природного дива.
Комусь вони нагадують невеличкі червоні келихи, чаші, а комусь — китайські ліхтарики. Насправді ж це — перші весняні гриби, які, тільки-но зійде сніг, з’являються на опалих трухлявих гілках листяних порід. Схожі особини, тільки лимонної барви, я бачив на полях однієї з недавніх осеней. Очей годі було відірвати від тієї краси! Не менша краса — на фото перед вами…
— Коли побачила ці червоняві гриби, склалося враження, що то хтось галяретку залив, — каже Наталія Романівна. — За свої 54 роки я лише вдруге побачила їх у нашому лісі, хоча виросла майже біля нього.
Та й чоловік мій каже, що раніше їх не бачив. Ростуть у нас лише в одному місці… Закинула ці фото у «грибну» групу у соцмережах — люди активно відгукнулися. Розповіли, як готують ці симпатичні екзоти: спочатку хвилин 10 відварюють у підсоленій воді, а потім тушкують. Я сама їх не збирала і не готувала — чесно кажучи, боюся споживати, визнаю тільки «правдиві» гриби. Я ці гриби лише сфотографувала…
Науковці називають згадувані «галяретки» дуже складно — саркосцифа яскраво-червона. Їх ще іменують ельфійською шапкою. А от у народі подекуди дотепно назвали «бабиним вушком», в Усті - «бабиними губами». Фахівці класифікують саркосцифу їстівним грибом четвертої категорії. Гурмани готують з них засмажку, кажуть, що вона смачна, запашна, але «вушка» під зубами трохи твердуваті. Утім, хто конче хоче весняних грибів, — мусить із цим змиритися…