Передплата 2024 ВЗ

У Чернівцях — парад румунського національного одягу

Фольклорні колективи з румуномовних сіл Буковини, гості з Румунії та Молдови зібралися сьогодні, у неділю, на головній і пішохідній вулиці міста — Ольги Кобилянської

Саме тут, на Кобилянській, розташований румунський культурний центр «Eudoxiu Hurmuzachi» (Єудоксіу Гурмузакі). І біля нього музиканти та артисти-аматори співали і танцювали.

Вже за кілька днів Україна відзначатиме День вишиванки — свято, яке зародилося саме у Чернівцях. А перед цим багатонаціональна Буковина продемонструвала красу і румунської вишитої сорочки.

На концерті під відкритим небом зібралося багато людей, щоправда дощ, а потім і град, трохи налякав глядачів. Але не учасників параду. Вони танцювали, а також співали тужливі румунські дойни навіть під дощем. Більшість колективів — дитячі. Від малого до старого всі були одягнені у румунський національний одяг — колоритне вбрання, яке, звісно, нагадує український народний костюм.

Своїм виступом глядачів заворожив зразковий аматорський дитячий фольклорний колектив «Ізвораш» с. Ропча, (керівник Вікторія Костинян). Жінка розповідає, що їхнє село — Ропча Сторожинецького району — майже повністю румуномовне.

— І ми не просто виконуємо пісні, ми збираємо давні румунські твори і пропагуємо їх, — каже пані Вікторія. — Сама я етнограф і фольклорист, закінчила аспіранутру у Бухаресті, є заслуженим праціником культури України. В моєму колективі тільки діти, «Ізвораш» перекладається на українську як джерело. Дівчатка -учасниці зав’язані у хустки зеленого кольору.

Це свято — парад румунського національного одягу, проводять у Чернівцях вже четвертий рік поспіль, розповів Аркадій Мойсей, директор департаменту освіти румунського культурного центру «Eudoxiu Hurmuzachi». Саме чотири роки тому цей центр був відкритий, відтоді щороку, у травні, перед ним проходить цей парад. У цьому центру також розмістилися бібліотека, де можна купити книги румунськогою мовою, та кав’ярня «Бухарест», де можна скуштувати страви румунської кухні, зокрема відомий десерт папанаш.

— Родина Гурмузакі, — зауважує пан Мойсей, — була дуже знаною на Буковині. У батька Єудоксіу Гурмузакі було четверо синів. А сам Еудоксіу Гурмузакі відомий тим, що дослідив історію румунів на Буковині. Він знав понад вісім мов, з часів студентства почав збирати в австрійських архівах документи, які передставляють велику цінність для історії румунів.

Учасників та гостей свята привітала генеральний консул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдован.

Фото автора

Схожі новини