Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Прокуратура розкрила деталі звинувачення шести львівських поліцейських у ненавмисному вбивстві

  • 11.05.2018, 17:38
  • 1 082

З точки зору прокурорів, поліцейські не мали підстав заходити у зал ігрових автоматів, де пізніше загинув 22-річний львів’янин.

У п’ятницю, 11 травня, заступниця прокурора Львівщини Галина Борейко розповіла деталі справи шістьох львівських поліцейських, яких обвинувачують у ненавмисному вбивстві 22-річного львів’янина.

9 лютого біля приміщення «Національної лотереї» на вул. Куліша у Львові помер 22-річний львів’янин. Він проковтнув пакетик із наркотиками під час рейду патрульної поліції. Шістьох патрульних звинувачують у невчасному та неякісному наданні медичної допомоги, що призвело до смерті хлопця.

«Слідство встановило, що працівники поліції прибули за вказаною адресою без підстав, повідомлень про вчинення правопорушення, жодних викликів за цією адресою не було. Зайшовши у приміщення, підстав для здійснення обшуку у тої чи іншої особи у них не було. Надалі, застосувавши без причини фізичні заходи впливу до потерпілого, перевищили свої повноваження і це стало однією з причин настання смерті [львів'янина]», — сказала Галина Борейко.

Говорячи про «фізичні заходи впливу», Галина Борейко стверджує, що поліцейські били 22-річного хлопця та скували руки стяжками. За її словами, поліцейські «неодноразово кидали до землі» затриманого під час рейду хлопця та вчасно не надали медичну допомогу.

Судово-медична експертиза встановила, що львів’янин помер від удушення поліетиленовим пакетиком, у якому був канабіс. Раніше поліція повідомляла, що патрульні вивели хлопця на вулицю, де надали медичну допомогу, зокрема зробили непрямий масаж серця. Однак прокуратура стверджує, що поліцейські неякісно надали медичну допомогу.

«Є певні правила надання непрямого масажу серця. Потрібно звільнити руки від будь-яких сторонніх предметів, стяжок. У цьому випадку було констатовано, що до приїзду медиків руки затриманого були за спиною у пластикових стяжках. Це є перше порушення надання будь-якої медичної допомоги, зокрема непрямого масажу серця. По-друге, одяг особи має максимально не прилягати до тіла, щоб дати особі дихати. Одяг був на потерпілому, окрім цього будь-яких тілесних ушкоджень в обласні грудної клітки, які б свідчили про надання непрямого масажу серця, наприклад синців, виявлено не було», — зазначила заступниця прокурора Львівщини.

За її словами, судово-медична експертиза також не виявила жодних тілесних ушкоджень в області ротової порожнини, які б свідчили, що патрульні намагались дістати пакет, який проковтнув львів’янин. Посилаючись на отримані відео з камер спостереження та нагрудних камер поліцейських, Галина Борейко стверджує, що хлопець просив про допомогу.

Нагадаємо, рейд патрульних гральними закладами, під час якого помер 22-річний львів'янин, відбувався вночі 9 лютого. Під час перевірки поліцейськими один із відвідувачів салону гральних автоматів на вул. Куліша проковтнув пакетик, в якому були наркотики. 7 травня шістьом львівським поліцейським повідомили про підозру у вбивстві з необережності та перевищення службових повноважень, які спричинили тяжкі наслідки.

Схожі новини