Білі тримають першість
- 29.06.2017, 19:19
- 1 178
“Грибів повно!”.
Такого висновку доходять ті, хто цими днями відпочиває у Карпатах, хто не сидить на базі чи у будинку відпочинку, а ходить у гори. Довкола Буковеля — суцільні грибні місця. Підеш на озеро Несамовите, піднімешся на гору Синяк — з порожніми руками не повернешся. Повні руки грибів. Білих, звісно, бо ж у Карпатах лише білі називають грибами, а все решта — так, підтанцьовка...
Дехто з досвідчених завбачливих відпочивальників наперед домовляється з власниками садиб та місцевими жителями: дасте знати, коли почнеться грибна пора. Щойно отримують сигнал — вирушають у дорогу.
Питання, що робити з грибами, не виникає. Сушити, звісно. Робити заготовки на зиму. Дехто навіть везе зі собою електричні сушарки чи домовляються з господарями про те, щоб висушили їм грибний “улов” на печі. У багатьох місцевих жителів є саморобні сушарки — чом би не допомогти містянам?
А приїжджі ще й готують собі гриби на обіди й вечері, користуючись такою нагодою. Найпростіший і найсмачніший рецепт приготування білих грибів — карпатська мачанка. У кожної господині та господаря є свій маленький секрет приготування мачанки, але найпростіший варіант такий: гриби помити, почистити, порізати (можна дрібно, а можна й грубо) і тушкувати на вершковому маслі (або олії) до готовності, потім додати домашньої сметани і варити ще п’ять хвилин. Заправити перцем та сіллю. Готову мачанку подають гарячою з хлібом або картопляним пюре.
Фото автора