Гібрид комунізму і капіталізму
Жахливий клімат, екзотична їжа, культурний шок — враження від поїздки до Китаю
Я давно мріяла побувати у Китаї. Ця далека країна з найбільшим за чисельністю населенням у світі (за станом на 2016 рік — 1 мільярд 380 млн.) здавалася мені якоюсь міфічною, майже не реальною. Про неї так багато говорено, особливо останнім часом, вона настільки специфічна, суперечлива, загадкова, розрекламована, не подібна на інші країни, що зіткнутися з нею було навіть трохи боязно. Але у цьому, зокрема, і її особлива привабливість.
Нагода побувати у Китаї випала завдяки Спілці журналістів України. Вже багато років поспіль українська спілка має партнерські стосунки з китайськими колегами. Щороку їхня делегація приїжджає в Україну, а наші журналісти їдуть до Піднебесної.
Ми їм крашанки — вони нам ручки «Паркер»…
Напередодні поїздки керівник спілки журналістів Сергій Томіленко попросив членів делегації взяти до Китаю національні сувеніри. Він вже не вперше їде у Піднебесну і знає, що китайські колеги дуже люблять обмінюватися сувенірами. Це у них своєрідний ритуал. І тут я вперше зіткнулася зі стереотипами, які панують щодо цієї країни.
За сувенірами пішла на наш знаменитий львівський Вернісаж. Ну чим можна здивувати китайців? Дерев’яна булава, різьблена шкатулка, магнітик з видом Львова… Та переважна більшість цих виробів — Made in China. Кажу про це продавцям. Вони лише усміхаються. Та одна продавчиня запевнила мене, що її товар — не китайський ширвжиток, а виключно Made in Ukrainе. Купила у неї горнятка з вишитим візерунком, дерев’яні підкови та магнітики з видами Львова. Інші члени нашої делегації, як і я, не були оригінальними у виборі сувенірів. Ми ними задарували наших китайських колег. Щоправда, наші крашанки, ляльки-мотанки, шкатулки, дерев’яні булави, вишиті рушники, а особливо книжки українською мовою трохи дисонували з подарунками з їхнього боку. А це були або Power Bank (портативний зарядний пристрій для айфона), або флешка, або ручка «Паркер»…
Архітектурна какофонія, смог і брак кави
Відстань від Києва до Пекіна — шість з половиною тисяч кілометрів. Далеченько. По суті, інший кінець світу. На щастя, вже є прямі рейси з Києва, бо ще кілька років тому (до війни з Росією) доводилося робити проміжну посадку для дозаправки у Новосибірську. Оскільки авіасполучення між Росією і Україною було припинено у 2015 році, літак Міжнародних Авіаліній України (МАУ) оминає Крим і Російську Федерацію. Час польоту до Пекіна — 9 годин 20 хвилин, назад — понад десять годин. На спинках крісел є індивідуальні дисплеї. Тож протягом польоту можна дивитися художні фільми. Щоправда, на борту не було одноразових навушників. Стюардеса винувато розводила руками, вибачалася за незручність, мовляв, закінчились. Тож фільми довелося дивитися лише із субтитрами. Я попросила стюардесу передати керівництву авіакомпанії, аби знайшли можливість закупити навушники. На зворотному шляху навушники вже роздавали… Протягом польоту годували двічі: через годину після злету повноцінним обідом, другий раз — за дві години перед посадкою — роздавали лише сендвічі. З напоїв — вода, соки, чай-кава. Алкоголь — лише за гроші. Маленька пляшечка вина — 3 євро. Час минув швидко, політ виявився не важким.
Між Києвом і Пекіном різниця у часі — п’ять годин. У столиці Китаю ми приземлилися о другій ночі за місцевим часом (дев'ята вечора за нашим). Нас одразу повезли до готелю, і перші враження були саме від нічного Пекіна. Ну що сказати? Враження не дуже. Архітектура дуже різна, від сучасних хмарочосів до непривабливих старих будинків, які нагадують радянські хрущовки. Така собі архітектурна какофонія. Пам’ятаю, на одній з вулиць звернула увагу на нічний клуб, біля якого тусувалися кілька молодих людей. Це, мабуть, єдині люди, яких тоді побачила. Місто було безлюдне. Втім, це і не дивно о другій ночі.
Різниця у часі — одне з найбільших випробувань під час відрядження до Китаю. Це спочатку мені здавалося, що довго спати не варто, бо хочеться якомога більше усього побачити. Відісплюся, мовляв, у Львові. Тому наступного ранку ми домовились, що встаємо чимшвидше, снідаємо і ще до початку офіційних заходів йдемо гуляти містом. Турботливі китайці, розуміючи, що ми втомлені після довгого перельоту, призначили першу зустріч аж на другу дня (за нашим часом — дев’ята ранку). Але ми вже о дев’ятій ранку (за українським часом — четверта ранку) рушили на прогулянку по Пекіну. Це була велика стратегічна помилка, принаймні для мене. Збій внутрішнього годинника укупі з жахливим кліматом, коли вдень припікало до плюс 35 (до того ж висока вологість і постійний смог) та незвичною їжею дав свій невтішний результат. На третій день нашого шестиденного перебування я захворіла. Думала, отруїлася їхньою їжею, але згодом зрозуміла, що мій організм просто запротестував. Коли ж він адаптувався, вже треба було повертатися в Україну…
До речі, ще одне «випробування» — відсутність культури кавування. Ми як звикли? Прокинулись — кава, прийшли на роботу — кава, ділова зустріч — кава, будь-яка інша зустріч — кава, на конференції чи семінарі — обов’язкові кава-брейки. У Китаї кави не п’ють. Взагалі! На сніданках у готелях кава, Богу дякувати, є, а ось на ділових зустрічах лише зелений чай — він стоїть на столі перед вами і протягом зустрічі відповідні дівчатка вам його періодично підливають. Жодного разу, на жодній зустрічі не було навіть натяку на каву. З огляду на різницю у часі, кожен день ми прокидалися за українським часом о другій-третій ранку. Через дві години — перший захід. Протягом дня — мінімум три-чотири зустрічі. Звісно, на першій ми засинали. Я мріяла лише про ковток подвійного еспресо і руками підтримувала повіки, аби зрадливо не падали. А на столі лише горнятко зеленого чаю. Це знущання… Зеленого чаю, мабуть, ще довго не питиму, хоча, як і усі, я його накупила!
Але повернемося до першого ранку у Пекіні. Наш готель — майже у самому центрі міста, буквально за сто метрів від центральної торговельної вулиці Ванфуцзін (Wangfujing). Тут, зокрема, розташовані брендові бутики на кшталт Cartier та Prada. На розі вулиці величезний магазин Apрle, декорований чорним кольором. Здається, саме його бачила на фотографіях, коли багатотисячні черги вишиковуються за новим айфоном. Нині він на реконструкції. Деякі члени нашої делегації планували придбати у Пекіні дешевий айфон. Казали, що новий можна тут купити за 200 доларів. Яким же було їхнє розчарування, коли побачили справжню ціну… Усталена думка, що у Китаї усе дешевше, черговий міф. Сучасний Китай взагалі сплетений із суцільних міфів, які самі китайці й продукують. Тут навіть у магазині Zarа ціни вищі, ніж у Львові чи Відні. Тепер мені зрозуміло, чому в Європі китайці як очманілі носяться по брендових бутиках і скуповують все поспіль…
Фонтани, що танцюють під спів Вітаса
…На початку вулиці, прямо на пішохідній зоні, стоїть пам’ятник рикші. Охочих сісти у візок, який начебто тягне цей рикша, не бракує. Щоб зробити фото, треба вистояти імпровізовану чергу. До речі, справжніх рикш за весь час перебування у Китаї я не побачила. Або мені не пощастило, або вони вже не актуальні та втратили свою туристичну привабливість. Зрештою, у Пекіні такий шалений трафік автомобільного транспорту, що не уявляю, як у цьому потоці вони могли б безпечно пересуватися. Натомість у Китаї останнім часом дуже популярний прокат велосипедів. Чи не на кожному кроці стоянки для велосипедів, які можна орендувати. Зробити це дуже просто. Лишень треба закачати у телефон відповідний мобільний додаток. Велосипеди напрокат мають вбудований GPS-приймач. Півгодини оренди обійдуться, на наші гроші, приблизно у 4 грн. Відмінність від подібного європейського сервісу у тому, що в Китаї орендований велосипед можна залишити будь-де, тобто його не треба повертати на стоянку. Відповідні служби відстежать його місцезнаходження за навігатором, приїде людина і забере його.
Зробивши кілька фото з бронзовим рикшею, прямуємо далі. Здалеку помічаю фонтан, що танцює під музику. Яким же було здивування, коли до моїх вух донеслася знайома мелодія російського співака Вітаса. На характерній для цього співака високій ноті фонтани злітають угору. Виявляється, Вітас тут шалено популярний. У 2011 році він знявся у революційному фільмі «Створення Китайської компартії». Після цього став ледь не національним героєм. У Шанхаї, у міському парку, йому навіть поставили триметровий пам’ятник! У цьому році співак має величезний тур — 40 концертів у містах Китаю. Можливо, музичний супровід фонтанів, що танцюють, — своєрідна промоція цього туру?..
Зі мною китайці фотографувалися як із зіркою
Оскільки вулиця пішохідна, звернула увагу, що серед туристів майже немає людей європейської зовнішності. Переважно це китайці, вочевидь, приїжджі з інших міст. На нас місцеві звертають увагу. А я взагалі почувалася зіркою, оскільки жінка зі світлим волоссям тут майже екзотика. Перший справжній культурний шок пережила, коли до мене підійшла китаянка з маленькою донечкою років п’яти і спитала, чи можна зі мною сфотографуватися.
Ще один культурний шок, щоправда, не такий емоційний, як перший, я пережила, коли побачила у вітрині магазину великі портрети китайських партійних вождів. Не теперішніх, а колишніх. Нагадаю, Китайська Народна Республіка є своєрідним заповідником комунізму, але комунізму гібридного (ця країна є таким собі гібридом комунізму і капіталізму). 1949 року до влади в країні прийшли комуністи. Компартія править (заснована в 1921 році).
Та повернімося до перших вражень. Сфотографувашись на тлі портретів вождів, йдемо на місцевий ринок, розташований на цій же вулиці. Як я зрозуміла, він створений спеціально під туристів. Його ще називають Вулицею закусок. Тут продають традиційні китайські сувеніри та смаколики — від солодощів, приправ, чаїв до екзотичних комах на паличці (у вигляді шашликів). Коли їхала до Китаю, чоловік суворо попередив, аби тільки не спокусилася скуштувати ось такої екзотики. Я ж, попри заборону, планувала таки спробувати цю їжу. Та коли побачила, як це виглядає — а комахи на патичку ще живі, здригаються, їх смажать при тобі — таке бажання зникло назавжди. Ніхто з нашої делегації не наважився поласувати смаженими китайськими тарганами та скорпіонами. Хоча людей, які це їли, я бачила…
Продовження читайте у наступному тижневику
Усі фото авторки