Ох, цей вибагливий мельхіор
Як відмити і надати блиску виделкам і ножам з мельхіору
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/526176/532bcddb-aa5e-44c1-a1ed-2b1807bc2344.jpg)
Багатьом із нас залишилися у спадок від бабусь та прабабусь мельхіорові предмети. Я також маю два набори, якими користуємося вдома на щодень. А третій мені подарували на весілля — я його «виставляю» лише, коли приходять гості. До переваг таких столових приборів належить міцність, презентабельний зовнішній вигляд, схожість із сріблом та гігієнічність. Але є один дуже великий мінус у догляді за мельхіоровими виделками, ножами та великими і малими ложками — він темніє від сучасних миючих засобів і навіть від того, що довго лежить у шухляді. Одне слово, мельхіор — вибагливий!
Можна використати харчову соду. Це найкращий «борець» з потемнінням виробів. Але для цього потрібно споліскувати посуд у содовому розчині після кожного миття. Злегка вологу губку треба рясно присипати харчовою содою та ретельно протерти ділянки, що потемніли. Потім промити у холодній воді та повитирати насухо.
Або у каструлю чи глибоку миску слід застелити фольгою, налити в неї окріп і додати 3 столові ложки кухонної солі та стільки ж соди. Опускаємо мельхіорові ложки в цю ємність і залишити на ніч. Потім промити вироби насухо витерти.
Ще один лайфхак. Після того, як зварили яйця, не зливайте в раковину воду, в якій вони варилися. Яйця ложкою витягніть, а в ту воду занурте потьмянілий кухонний мельхіор.
Ну, і незамінний на кухні помічник — спирт. Бавовняну серветку змочіть медичним спиртом або горілкою. Потім добре протріть цією серветкою тьмяні місця на виделках (ложках, ножах), а потім витріть насухо.