Передплата 2025 «Добра кухня»

Ох, цей вибагливий мельхіор

Як відмити і надати блиску виделкам і ножам з мельхіору

Фото автора
Фото автора

Багатьом із нас залишилися у спадок від бабусь та прабабусь мельхіорові предмети. Я також маю два набори, якими користуємося вдома на щодень. А третій мені подарували на весілля — я його «виставляю» лише, коли приходять гості. До переваг таких столових приборів належить міцність, презентабельний зовнішній вигляд, схожість із сріблом та гігієнічність. Але є один дуже великий мінус у догляді за мельхіоровими виделками, ножами та великими і малими ложками — він темніє від сучасних миючих засобів і навіть від того, що довго лежить у шухляді. Одне слово, мельхіор — вибагливий!

Можна використати харчову соду. Це найкращий «борець» з потемнінням виробів. Але для цього потрібно споліскувати посуд у содовому розчині після кожного миття. Злегка вологу губку треба рясно присипати харчовою содою та ретельно протерти ділянки, що потемніли. Потім промити у холодній воді та повитирати насухо.

Або у каструлю чи глибоку миску слід застелити фольгою, налити в неї окріп і додати 3 столові ложки кухонної солі та стільки ж соди. Опускаємо мельхіорові ложки в цю ємність і залишити на ніч. Потім промити вироби насухо витерти.

Ще один лайфхак. Після того, як зварили яйця, не зливайте в раковину воду, в якій вони варилися. Яйця ложкою витягніть, а в ту воду занурте потьмянілий кухонний мельхіор.

Ну, і незамінний на кухні помічник — спирт. Бавовняну серветку змочіть медичним спиртом або горілкою. Потім добре протріть цією серветкою тьмяні місця на виделках (ложках, ножах), а потім витріть насухо.