Передплата 2025 «Добрий господар»

Соня ліщинова поклала око на горіхи волоські

А ще це миле звірятко може пошкодити вашу інтернетну лінію

Руда соня збудувала собі хатку у сухому рудому листі… Фото автора
Руда соня збудувала собі хатку у сухому рудому листі… Фото автора

Природа любить підкидати нам сюрпризи. Ось як цього разу. Біля літньої кухні на дворі стоїть приготовлений для посуду стіл, вкритий цератою. Вітер згорнув її у рулон, як налисник. Дай, думаю, розправлю клейонку. Аж тут…

У згортку виднілася скру­чена у маленький тугий кужіль купа сухого листя. Спробував розгорнути його, а звідти наставилася руда голівка якогось звірка. Очка чорні як те­рен. Дивиться на мене, немов­би запитує: чого, чоловіче, у мій простір приперся?

Я не відповідаю, а швид­ко біжу по планшет і його фо­токамерою роблю кілька кліків. ВОНО не заважало мені зробити мою репортерську справу. Лише після того, як геть чисто втратив почуття міри і спробував зазним­кувати невідомця ледь не впри­тул, махнуло своїм довгим хвос­тиком і подалося геть.

З досвіду знав, що то — не миша, а соня, вона ж вовчок. Подекуди селяни називають цього мінігризуна кашавкою. Крім комах, харчується насін­ням, ягодами, фруктами, горі­хами. Не раз бачив її на стеблах малини, чув, як табун таких сонь шумно «грає у футбол» горіха­ми, що їх батьки занесли суши­ти на стриху…

Видів сонь багато. А ось цю звати ліщиновою. Видно, вона розширила спеціалізацію і взя­лася ще й за горіхи волоські - вони ростуть усього за чотири метри від стола, де я знайшов кубельце цього мініатюрного звірка.

«Моя» соня уподобала собі церату. А інші живуть у дуплах, між дровами, у ластівчиних гніз­дах. Можуть занадитися у ста­рі безгоспні холодильники, у шафи. Оскільки гризіння — їх­ній стиль життя, беруть на зуб все, що їм потрапить на очі. Гри­зучи проводи, виводять з ладу техніку. Недавньої весни вони «вимкнули» мій Інтернет. Ре­монтники, які приїхали усувати поломку, сказали, що соні ра­зом із шершнями є основними шкідниками їхньої мережі - пе­регризаючи оптико-волоконні лінії, завдають фірмі великих збитків.

Але загляньте-но в очі цієї соні - яка з неї може бути зби­точниця?