Передплата 2024 «Добрий господар»

Сферична теплиця — енергоощадна та стійка

Зазвичай на галицьких обійстях стоять теплиці традиційної прямокутної чи тунельної форми. А в Юрія Ковальчука з дачного кооперативу «Жайворонок» Скнилівської сільської ради ця «споруда» закритого ґрунту — округла

Юрій Ковальчук власноруч виготовив на своєму обійсті теплицю незвичної форми. Фото з домашнього архіву Юрія Ковальчука
Юрій Ковальчук власноруч виготовив на своєму обійсті теплицю незвичної форми. Фото з домашнього архіву Юрія Ковальчука

Як каже молодий гос­подар, така конструкція більш стійка, адже на­вантаження розподіляється рівномірно. Завдяки обтічній формі їй не страшні вітровії, снігопади тощо.

Ще одна перевага — в енер­гоощадності. Нагріте повітря піднімається догори й відразу ж спадає донизу, не затриму­ючись по кутах, яких тут про­сто немає. Тому і вища ефек­тивність конвенції.

Ця ідея виникла в Юрія піс­ля перегляду спеціалізованих інтернет-сайтів. Безпосеред­ньо за роботу взявся у лютому нинішнього року.

Матеріалом стали дерев’яні бруски перетином 4×5 см. Аби вберегти їх від ураження шкід­никами та грибками, двічі «по­фарбував» трансформаторним маслом.

Виготовити зазначену сфе­ру діаметром 5,25 м і заввишки 4 м — справа непроста. Роз­рахувати кількість ребер, кути прилягання відрізків допомо­гла спеціальна комп’ютерна програма. Відпиляні під потріб­ним нахилом шматки деревини умілець з'єднував металевими кріпленнями. Зовнішню пло­щину накрив плівкою з уль­трафіолетовим захистом. Тож через два місяці на обійсті по­стала велична «куля», схожа на геодезичний купол.

У середині ж своєрідного приміщення кмітливий дачник облаштував грядку з органіч­ним підігрівом. Знизу дав шар картону, тоненьких гілочок, відтак насипав компосту, який прикрив родючим ґрунтом. Тоді висіяв насіння огірків та висадив розсаду помідорів.

Завдяки теплу, що виділя­ють під час розкладання біоло­гічні рештки, рослини швидко розвивалися й дали хороший урожай. Є якісні плоди навіть у середині осені, коли на городі аналогічні культури вже дав­но зійшли з «дистанції». Тут же росте і салат.

Звісно, непогано б вирощу­вати овочі й зимової пори. Але для цього потрібне надійне та дешеве джерело тепла. Котел на дрова не підходить, адже біля нього слід постійно пере­бувати, підкидаючи полінця. А в героя нашої розповіді є осно­вна робота. Тепер він розмір­ковує, як вирішити проблему. Можливо, виручать сонячні па­нелі, якими всерйоз зацікавив­ся останнім часом?