Передплата 2024 «Добра кухня»

Ростуть суниці у теплиці

25-річний Дмитро Гринь із міста Ладижина Вінницької області закінчив Поліський національний університет у Житомирі за спеціальністю «Енергети­ка». Потім вивчав агро­номію, а зараз студіює садівництво та виногра­дарство

Розвивати суничне господарство Дмитрові Гриню допоміг виграний грант. Фото з архіву Дмитра Гриня.
Розвивати суничне господарство Дмитрові Гриню допоміг виграний грант. Фото з архіву Дмитра Гриня.

У 2019 році він проходив практику у Німеччині, де освоїв ази догляду за плодовими деревами. Пізніше ознайомився з технологією вирощування суниці садової. Згадана культура настільки захопила юнака, що вирішив зайнятися нею в Україні.

Тож повернувшись на батьківщину, разом із бать­ком побудували удома дві теплиці. Там і висадили ягідники різних термінів до­зрівання (за голландською системою, на горбах).

Свій перший урожай хло­пець продавав через соціальні мережі, самостійно доставляв покупцям та інколи виїжджав на ринок. Якісна продукція мала хороший попит.

Згодом молодий чоловік переміг у конкурсі і виграв грант від фонду «МХП — Гро­маді». Отримана 81 тисяча гривень пішла на розвиток ха­зяйства. Таким чином у кож­ній споруді закритого ґрунту вдалося змонтувати систему крапельного поливу, обла­штувати розчинний вузол для підживлення рослин, розміс­тити датчики температури й вологості. Зараз тут ростуть кущі звичайної суниці, ремон­тантних сортів та ранніх.

У планах амбітного фер­мера — розширювати те­пличне господарство. Пан Дмитро має намір вирощу­вати не лише суницю садову, а й іншу городину. Причому як під укриттям, так і просто неба. І щодня наполегливо іде до своєї мети.