Передплата 2024 ВЗ

На Львівщині зведуть першу в Україні геотермальну теплицю. За чиї інвестиції?

У тепличному комплексі вирощуватимуть овочі для потреб всієї України

Фото умовне з сайту agrotimes.ua
Фото умовне з сайту agrotimes.ua

У Яворівському районі Львівської області зведуть першу в Україні геотермальну теплицю для вирощування огірків, помідорів, перцю та салатів. Овочі будуть значно дешевшими, ніж на ринках завдяки економії на енерговитратах. Взимку їх постачатимуть по торгових точках всієї України. А влітку овочі вирощуватимуть для експорту. Площа тепличного комплексу — 15 га, що робить його найбільшим у Західному регіоні та другим за масштабами в Україні.

Загальний обсяг інвестицій в цей проєкт — майже 70 мільйонів євро. Інвесторами тепличного проєкту є угорське представництво компанії Triosan Holding та українська інвестиційна компанія Dragon Capital (власником є чеський підприємець Томаш Фіала).

Про це повідомив для «ВЗ» заступник директора департаменту економічної політики Львівської ОВА, начальник управління промисловості, підприємництва та інвестиційної політики Орест Гринів.

Підписання Меморандуму про співпрацю між Львівської ОВА, Львівською обласною радою, ТзОВ «Тріосан Холдінг Україна»
Підписання Меморандуму про співпрацю між Львівської ОВА, Львівською обласною радою, ТзОВ «Тріосан Холдінг Україна»

Чим Львівшина зацікавила угорського та українського інвесторів?

«Відсоток угорського бізнесу в тепличному проєкті - 75%, українського — 25%, — продовжує розмову чиновник. — Чому теплицю вирішили створити саме на Львівщині? Бо саме тут, біля Мостиськ пролягає пласт термальних вод з температурою 130 градусів за Цельсієм. Ця вода немає мінералізації на відміну від вод Закарпаття. Така термальна підземна вода протікає через Яворівщину, тому теплицю вирішили звести тут».

Орест Гринів каже, що зведення такої теплиці на Яворівщині - перший крок до впровадження геотермальної енергії на території України, тому він має важливий потенціал для Львівської області. Геотермальна енергія — відновлювальне, стійке та екологічно чисте джерело енергії. По суті, це тепло з надр землі, яке суттєво економить витрати бізнесу на електрику.

Використання геотермальної енергії має вагоме значення у процесах опалення, охолодження та виробництва електроенергії.

Використання геотермальних ресурсів дозволить теплиці не залежати від газопостачання. Так, економія газу на рік становитиме 8 мільйонів кубометрів.

«Проєкт передбачає зведення двох комплексів — геотермальної електростанції потужністю 4,8 МВт, її теплова потужність — 38,4 МВт, — продовжує розмову чиновник. — Вартість геотермальної електростанції - 28 мільйонів євро. Також зведуть теплицю. Маючи надлишок теплової енергії, інвестор планує спорудити сучасний комплекс для круглорічного вирощування овочів. Це актуально, бо в осінньо-зимовий період в нас дорогі овочі, їх привозять, зокрема з Туреччини. Овочі з теплиці Яворівського району будуть дешевші за імпортні. Влітку, коли наші овочі будуть дешевими, теплиця експортуватиме свою продукцію до країн Близького Сходу».

Оскільки основні постачальники з Херсонської та Запорізької областей перебувають в тимчасовій окупації і є дефіцит тепличних овочів в Україні, це дуже актуальний проєкт для продовольства.

Середня зарплата у теплиці - від 20 тисяч гривень

Орест Гринів повідомив «ВЗ», що на рік теплиця вирощуватиме 9 тисяч тонн овочів. Компанія обіцяє створити 180 робочих місць із середньою зарплатою від 20 тисяч гривень. Перші свердловини для геотермальної електростанції з’являться з наступного року. Першу чергу проєкту відкриють у 2025 році. Повністю завершити будівництво тепличного комплексу заплановано до 2028 року.

«Таких проєктів з геотермальними джерелами енергії мало по світу, а в Україні він буде першим», — підсумував Орест Гринів.

Схожі новини