Передплата 2024 ВЗ

У Львові вдруге розцвіли каштани

Після холодних дощів дерева «подумали», що разом із поверненням теплого сонечка прийшла весна

Контрасти львівської осені: сухе і зелене листя каштанів, а на додачу - їхній романтичний цвіт... Фото Ігоря Нестюка.
Контрасти львівської осені: сухе і зелене листя каштанів, а на додачу - їхній романтичний цвіт... Фото Ігоря Нестюка.

Посеред осені знову маємо «весняні» вибрики природи. На вулиці Кульпарківській у Львові, у сквері між двома автомобільними кільцями, райдужним цвітом-свічками вбралися каштани із пожовклим листям. Жителі прилеглих будинків дивуються…

Однак для біологів це явище не є несподіванкою, воно прогнозоване. Повторне цвіття дерев (здебільшого плодових) відбувається через різкий перепад температур. Ще півтора тижня тому по-літньому, до +30, припікало сонечко. А потім наскочили холодні повітряні маси, стовпчик термометра опустився на десять позначок, пройшли рясні дощі. Природа «подумала», що вже йдеться до зими, дерева стали переходити у «сонний» режим. Аж тут знову блиснуло сонечко, каштани відчули «весну» — і відсалютували своїм романтичним цвітом.

Не буде сюрпризом, якщо найближчими днями у когось зацвіте яблуня, вишня, калина, бузина, ранньовесняні квіти. Такі явища можна буде спостерігати під час «бабиного літа» аж до приморозків. У природи свої закономірності.

У давнину забобоні люди, які не знали справжньої причини таких аномалій, після появи осіннього цвіту прогнозували наближення якихось надзвичайних подій, переважно негативних — початок війни, стихійні лиха. Нині таким явищам дають наукові об'єктивні тлумачення.

Схожі новини