Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коштовний твір мистецтва — на стіні гаража у промзоні

Розшукують автора харизматичної мозаїки

На стіні гаража – справжня смальтова рельєфна мозаїка, подібна за технікою до мозаїки «Море і риби» на колишньому магазині «Океан». Фото з ФБ Андрія і Наталі Каменщиків
На стіні гаража – справжня смальтова рельєфна мозаїка, подібна за технікою до мозаїки «Море і риби» на колишньому магазині «Океан». Фото з ФБ Андрія і Наталі Каменщиків

У місті Лева віднайшли ще одну самобутню мозаїку, варту реставрації та збереження. Наразі автор її невідомий… Про знахідку повідомило на своїй сторінці у ФБ подружжя митців Андрій і Наталя Каменщики.

«Справжня смальтова ре­льєфна мозаїка, подібна за технікою до мозаїки «Море і риби» на колишньому магазині «Оке­ан», — написав пан Андрій. — Розташу­вання — стіна гаража у промзоні Львова. Як? Хто? Навіщо? Така коштовна робо­та, може, курсова чи дипломна? Або «шабашка» іменитого митця? Треба її занести в охоронний реєстр, якщо не занесена. Бо можуть знищити, заклеїти пінопластом. Люди в гаражі навіть не уявляють, скільки тисяч доларів ко­штує класична мозаїка, якщо замовити таку саму, з таких же «скляних кольоро­вих кубиків».

Андрій Каменщик розповів «ВЗ», що мозаїка розташована в промзоні у районі вул. Навроцького — Зеленої. «По­дібні кольорові мозаїки у 1980-х роках робили десь у санаторіях, курортних їдальнях, на базах відпочинку, — каже пан Андрій. — А навіщо її зробили у га­ражі? Схиляюсь до думки, що то дали стіну студентам на курсову чи диплом­ну роботу. Якби зіпсували — „ноу про­блем“… Але ж смальта завжди була до­рога, багато кольорів. Головне, що ця мозаїка — без совкової політагітації і серпів з молотами. Я знайшов її випад­ково, купуючи труби в одному із сало­нів у тому районі. Боюся, щоб цей твір мистецтва не знищили. Адже він не є в жодному реєстрі, тут немає охоронного знака. Щоб не сталося так, як із мозаї­ками авторства Володимира Патика на магазині „Океан“ та Богдана Сойки у ви­давництві „Вільна Україна“. Так, їх ніби­то відновили, але це вже зовсім не той твір, не ті матеріали…».

Фото мозаїки розмістили у ФБ-групі Львівської національної академії мис­тецтв. Можливо, хтось пам’ятає автора цього твору?

Схожі новини