Передплата 2024 ВЗ

Дві ратуші, мер без кабінету та бонуси за відданість Чорткову

Журналіст «ВЗ» побувала в гостях міського голови Чорткова Володимира Шматька

Фото авторки
Фото авторки

У містечку Чортків, що за 70 кілометрів від обласного центру Тернополя, за останні роки вдалося реалізувати чимало міжнародних інвестиційних проєктів. Чортків має чимало міст-побратимів.

Панораму Чорткова можна побачити з ресторану «Панорама», який відкрили на горі.
Панораму Чорткова можна побачити з ресторану «Панорама», який відкрили на горі.

Чортків — лідер за кількістю святинь. Тут є унікальний польський костел (його внесли до переліку найкрасивіших сакральних споруд держави), дві синагоги, десятки святинь, зведених у ХІХ-ХХІ століттях. Церква Вознесіння Господнього зведена без жодного цвяха.

Міський голова Чорткова вважає, що радянська будівля РДА псує вигляд площі.
Міський голова Чорткова вважає, що радянська будівля РДА псує вигляд площі.

Дві ратуші й унікальний годинник

А ще це єдине місто в Україні, де збереглися дві ратуші. Стару ратушу будували в період з 1905 по 1908 роки, а нову у 1930 році. Обидві будівлі в центрі та відкриті для відвідувачів. Стара ратуша у Чорткові приваблює туристів не тільки дизайном й понад сторічною історією. Родзинкою споруди є годинник. Його створив відомий швейцарський митець Френкаль Готтеншафтен.

Чортків настільки колоритне місто, що його частенько показують у кінострічках. Зокрема, стару ратушу можна побачити у фільмах «Вершники», «Діти підземелля», «Квартет Гварнері», «Вишневі ночі»…

Чортків також славиться своїм замком, який служив резиденцією відомих польських родів — Ґольських і магнатів Потоцьких. Замок п‘ятикутний, його називають подільським Пентагоном. Масштабна програма президента Володимира Зеленського «Велика реставрація» так і не оживила замок з 2020 року. Минуло чотири роки, але роботи не завершено. За проєктом, майстри мали би відтворити стіну палацової частини, дві вежі та накриття автентичною іспанською черепицею.

Про місто багато що розповість не лише архітектура та атмосфера, а й господар. Журналістка «ВЗ» в рамках престуру Харківського пресклубу побувала в гостях у міського голови Чорткова Володимира Шматька.

«Моя мрія — європейська площа»

Місце нашої зустрічі - головна площа міста, де працює мерія, а по сусідстві - райадміністрація. Володимир Шматько з порога почав ділитися мріями. «Моя мрія — знести це радянське приміщення райадміністрації на площі та створити замість будівлі сучасний парк», — каже. — Щоб площа мала європейський вигляд".

Каже, велика війна неабияк підірвала економіку Чорткова. Сюди «прилітала» ракета, наробила біди, понищила кілька будинків. До повномасштабного вторгнення рф у Чорткові працювало 19 кафе та ресторанів, за три роки закрилося 8 закладів…

«У нас біда з роботою, люди масово виїжджають за кордон в пошуках кращих зарплат, — наголошує мер. — Місцеві бізнеси звільняють чоловіків призовного віку, щоб не потрапили в реєстр ТЦК».

Аби стимулювати тих, хто залишився працювати в Україні, а саме в Чорткові, міський голова запровадив низку реформ.

Одна з реформ лише у планах. Буде скасовано 40% доплат з бюджету за харчування в дитячих садочках, якщо батьки дітей отримують на роботі чорну зарплату. Окремі бонуси уже діють для породіль. На матеріальну допомогу у 10 тисяч гривень можна розраховувати тоді, коли майбутні батьки працюють офіційно, а жінка народжує у пологовому Чорткова. Якщо поїде раптом народжувати у Тернопіль чи Київ — про матеріальний бонус з бюджету Чорткова може забути.

«Не маю робочого місця, лише простір між стінами»

Робочий кабінет мера пустий
Робочий кабінет мера пустий

Мер Чорткова працює без традиційного робочого кабінету, а його номер мобільного мають усі мешканці. Щодо останнього я дуже засумнівалася.

«Не маю робочого місця, лише простір між стінами, — каже Володимир Шматько.

Заходимо в його умовний робочий кабінет. У кабінеті лише шафа, прасувальна дошка та дрон.

У кутку кабінету - дрон
У кутку кабінету - дрон

Раптом місцевий журналіст з Тернополя Роман Островський шепче мені на вухо: «Спитайте мера, що це за шафа в кабінеті». «Пане Романе, я все розповім, не приховаю, не переживайте». — зауважив міський голова Чорткова.

Таємна кімната керівника міста
Таємна кімната керівника міста

Шафа — це не місце для документів чи верхнього одягу, а двері у «захристію». Ця кімната існувала в усіх високих чиновницьких кабінетах. Проходимо у таємну кімнату Володимира Шматька. Тут трохи безлад. На стіні велика картина з міською історичною архітектурою. Мер Чорткова каже, що це його місце усамітнення після важкого робочого дня, аби зібратися з думками.

Таємна кімната мера. Фото Людмили Долі
Таємна кімната мера. Фото Людмили Долі

У діючій Ратуші - музей

4 вересня цього року, на день міста, урочисто відкриють музей місцевого самоврядування. Він постане у Ратуші.

Тут восени постане музей місцевого самоврядування
Тут восени постане музей місцевого самоврядування

На другому поверсі мерії для музею реставрують приміщення. Стіни повністю з декоративної цегли, світильники — у стилі ретро. Все це створює атмосферу історичності Чорткова. Міський голова каже, весь поверх мерії звільнили від чиновницьких кабінетів і вирішили створити музей. Там буде герб Чорткова у 3D. Частково музей уже працює, туди водять делегації, хоча офіційного відкриття ще не було. Експонують три томи історії міста — дані з архіву восьми країн світу.

Так вишукано виглядатиме музей місцевого самоврядування
Так вишукано виглядатиме музей місцевого самоврядування

В музеї є скульптура мера Чорткова Людвіга Носса — найкращого бургомістра за австрійських часів.

При ньому зведено багато історичних будинків, зокрема ратуша. Звів також костел. Людвігу в музеї присвячена окрема кімната. У Чорткові до наших днів зберігся будинок, в якому жив Людвіг Носс. Будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Трьохтомник історії міста
Трьохтомник історії міста

Схожі новини