Передплата 2024 «Добра кухня»

«Собаки хапали зубами весло і також допомагали гребти»

У Києві встановили Національний рекорд у номінації з найбільшої кількості собак на сап-дошках

Фото Катерини ШЕРШНЬОВОЇ
Фото Катерини ШЕРШНЬОВОЇ

Нестерпна спека б'є рекорди. Гаряче людям, гаряче і чотирилапим, тож усі поспішають до водойми. Однак не лише поплавати і помочити лапки та провести фестиваль для усіх порід собак, а й встановити Національний рекорд у номінації з найбільшої кількості собак на SUP дошках (сап-борди).

За словами керівника Книги національного реєстру України Лани Вєтрової, у рекорді взяло участь 76 собак на сап-дошках.

— В акваторії столичного Ікспарку, ми нарахували 76 собак на сап-бордах, — розповіла журналістці «ВЗ» Лана Вєтрова. — Такий успіх — це величезна професійна робота команди організаторів, яку надихає чудова Катерина Шершньова. Уявіть, як кайфували песики поруч з господарями: деякі засовували лапи у воду, ловили бризки та водорості, хапали зубами весло і також допомагали гребти… А на одній дошці ми нарахували сім дорослих собак! Правда, всі вони розміром не більші за кота. Але мене особисто дуже зворушив собака, а він був такий один, що сидів на сапі непорушно, і закохано дивився у вічі своєму господарю. Одне слово: ми зафіксували чудовий рекорд, який нагадує: не залишайте собаку вдома! Будьте разом з ним щасливими.

До розмови долучилася «винуватиця» свята — засновниця проєкту Holy Doggy Катерина Шершньова. Головною метою заходу є поширення інформації про каністерапію (петтерапія з залученням спеціально навчених собак). Такий вид зоотерапії є найбільш зручним та доступним для українців і значною мірою може поліпшити результати реабілітації військових, їхніх родин, ВПО, військовополонених та людей, які мають високий рівень стресу, порушення психічного стану.

— Рекорд ми вирішили встановити задля того, щоб привернути увагу до такого виду спорту, як сап зі собаками, оскільки займатися можна спільно, — каже пані Катерина. — Тут є корисний момент для тварин, оскільки є розвиток послуху і взаємодії з людиною. Цей вид спорту має позитивний вплив для ветеранів, оскільки благодійно впливає на емоційний стан людини. У наших акціях постійно беруть участь понад 30 відсотків з усіх учасників — це військові і їхні родини. Світовий досвід показує, що багато хлопців не звертаються по допомогу до психолога. Коли організовуються різні заходи, у яких участь беруть тварини, ці хлопці приходять, щоб пограти зі собакою. Відбувається лікувальний момент — зоотерапія. Після такого спілкування з чотирилапим у психолога є можливість достукатися до цієї людини, поговорити з нею…

— Участь у встановленні рекорду могли брати лише ті, хто має власних песиків?

— Так. Але у нас було кілька учасників, у яких нема собак, але вони хотіли долучитися, тож ми їм дали своїх вихованців. У нашій команді є понад 20 собак, які слухняні, з ними можна легко «домовитися». Тож у рекорді взяли участь 68 осіб і 76 собак. Одна пані встановила свій мінірекорд, бо на її сапі було аж 7 собак! Це собачки маленьких порід, вони дуже гарно себе показали. А потім з’ясувалося, що ця пані взагалі не вміє плавати, та, як відомо, сміливість долає перешкоди. На початку вона казала, що далеко не буде запливати, але потім пропливла разом з колоною. Звісно, перед встановленням рекорду було проведено майстер-клас, у кожного був жилет — одне слово, ми дотримувалися усіх пунктів з техніки безпеки. А на воді були інструктори, які страхували.

— Чи були такі собаки, що від страху з дошки зістрибували у воду?

— Був один собака. Стрибнув, але відразу ж повернувся до господаря на сап. Більше форс-мажорних моментів не було. Всі дуже круто працювали і усе у нас вийшло — навіть краще, ніж ми собі уявляли.

Схожі новини