Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Оси — комахи войовничі. І будівничі

Комахи, як і багато інших представників фауни, часто дивують способом свого життя і вибором його місця. У голову не вкладається, чому вони заселилися там, де, за логікою, жити цьому племені неможливо

Ось тут будують свою фортецю оси пана Михайла.
Ось тут будують свою фортецю оси пана Михайла.

Сусід Михайло пожартував, що взимку на дачі матиме сві­жий мед. І показав мені його «медоносів»: кілька десятків ос, які колупалися у стіні хлі­ва із пустотілих шлакоблоків. Знайшли собі в одному з них маленький отвір, своїми рота­ми розширили його (це ж яку силу треба мати, щоб довбати цемент!) і пробралися усередину. Судячи з того, як активно пролазили туди, мабуть, уже облаштовують нову домівку на свій смак.

Не раз бачив осині гнізда у ямках, які вирили у полі лиси­ці. На стрихах селянських хат їхніх грушоподібдних коконів, що нагадують оселі інопла­нетян, завжди є повно. Жи­вуть вони і у гірських ущели­нах. Оси пробираються туди, де не падає дощ, де тепло, де не дме вітер і ніхто їм не зава­жає. Знайомий пічник розпо­відав, що ці крилаті розбійни­ці торішнього літа пробралися у цегляну стіну його будин­ку. Коли стало холодніше, всі­єю компанією сховалися там і зазимували. А з настанням весни, пробудившись після сплячки, так шуміли, що, зда­валося, у стіні хтось влашту­вав дискотеку.

Схожі новини