Передплата 2024 «Добрий господар»

Носять шубку «в горошок»

Донедавна вважали, що в Україні ховрахи крапчасті водяться лише у степовій і лісостеповій частинах, у Луганській і Харківській областях. Але тепер відомо, що ареал їх побутування поширюється і на Галичину. Пів тисячі цих звірків виявлено неподалік села Гаїв Бродівської територіальної громади

На Львівщині ховрахів крапчастих можна побачити на території Бродівської громади.
На Львівщині ховрахів крапчастих можна побачити на території Бродівської громади.

Щоб зберегти ховрахів крапчастих на тере­нах Львівщини, створять два загальнозоологічні заказники — «Суховілка» і «Залісся». Перші кроки вже зробили: питання погодили у Департаменті екології та природних ресурсів Львівської облас­ної військової адміністрації. Тепер своє слово ма­ють сказати у керівництві Бродівської громади.

Ховрахів крапчастих розпізнають не тільки за характерним, «у горошок», хутром, не тільки за звичкою стояти на задніх лапках і, наче перископ, «моніторити» навколишню місцевість. Цих особин знають ще й за протяжним тонким свистом, який слугує сигналом тривоги для ховрашиної компа­нії.

В останні 70 років через інтенсивне розорю­вання земель, широке застосування хімічних за­собів обробітку ґрунту кількість ховрахів крапчас­тих істотно зменшилася. На них полюють лисиці, яструби. Не раді їхній появі аграрії, які вважають, що ці гризуни крадуть значну частину урожаю. Але ці фобії, кажуть вчені, перебільшені.

Схожі новини