Передплата 2024 «Добрий господар»

Батькову ділянку засадили суницею

Завдяки теплій весні суниця дозріла значно швидше, ніж минулого сезону. І вродила непогано. Андрій Мельник зі села Якимова Львівського району задоволений своїм урожаєм

Мельники виходять на суничну ділянку усією сім’єю – разом зі синами Тимофієм та Давидом. Фото з архіву Андрія Мельника
Мельники виходять на суничну ділянку усією сім’єю – разом зі синами Тимофієм та Давидом. Фото з архіву Андрія Мельника

Ці запашні ягоди він розпочав вирощувати чотири роки тому. Молодий чоловік використав ді­лянку, надану батькові - учасникові АТО. До речі, тато й тепер служить у ЗСУ.

Мельники стартували з 1 ара. По­ступово площа під насадженнями зростала і наразі сягає 1 га. Улюбле­нець господарів — нідерландський сорт Хоней, плоди якого незвичного смаку — солодкі, з кислинкою, арома­том лісових ягід. На жаль, цього року близько 30% зав’язей знищили вес­няні заморозки.

Водночас на плантації є такі різно­види, як Альба та Азія. Ще один (поки що навіть не має назви) — на випро­бувальних умовах. Його плоди тверді, транспортабельні, дуже солодкі.

Більшість ягід ростуть просто неба, лише незначна частина — у теплиці. Дбайлива родина має намір невдовзі встановити ще кілька споруд закритого ґрунту — із деревини та пластику. Таким чином удасться швидше отри­мувати свіжу продукцію.

Пан Андрій поділився се­кретами вирощування. Спочат­ку разом із дружиною Марією формують гребінь, підводять до кожного ряду систему крапель­ного поливу, настеляють плівку з перфорацією. Висаджують кущики у серпні - вересні. Це оптимальний час для успішного вкорінення.

Навесні листя повністю зрі­зують, обробляють від гнилі та вносять препарат проти хруща, який неабияк дошкуляє (у 2022 році знищив значну частину рослин). Більше ніяких препа­ратів не використовують. Нада­лі під час плодоношення обпри­скують рядки розчином молока. Воно не тільки підживлює, а й утворює на листках плівку, що захистить від хвороб та шкідни­ків.

У період масового цвітіння герої нашої розповіді розкла­дають у міжрядді солому. Тоді ягоди не торкаються землі, за­лишаючись чистими навіть під час тривалої негоди.

Окрім суниці, молоді ґазди вирощують малину, котрою за­йнято 50 сотих. Також є в них вишні, черешні, що дарують ще­дрий урожай.