Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Травнева полуниця робить цінові гойдалки

А закарпатської черешні досі немає у масовому продажу через заморозки

Фото автора
Фото автора

На продуктових ринках — полуничний рай із випередженням традиційного графіка. Цього травня у продажу є вдосталь закарпатської ягоди, і вона «не за всі гроші». Кілограм файної полуниці - 70−85 гривень. В окремі дні полуницю можна було придбати на ринках навіть за 45 гривень за кілограм. Та така ціна, на жаль, тривала недовго: за два дні продавці ніби змовилися і продавали ягоду вже по 85 грн.

На одному з ринків Си­хівського району — полу­ничний ажіотаж. Оскільки цього року ягода відносно де­шева, її беруть ящиками. На моїх очах мама з п’ятирічним сином попросила продав­ця висипати у великий пакет весь ящик полуниці. Каже, яго­да призначена для смузі та до­машньої випічки. «50−70 гри­вень за кілограм — гріх не придбати таку дешеву ягоду», — каже пані Олена.

Ціни на полуницю на ринках різняться. Краща і більша ягода дорожча, за неї правлять 80−85 грн. «Втомлені» ягоди оцінюють у 60 гривень, але за бажан­ня можна виторгувати зниж­ку. Продавці пропонують: купу­єш два кілограми — ціна буде 50 гривень за кіло.

Запитую, чому на прилавках досі немає закарпатської че­решні. «Вона ще не у масовому продажу, — відповіла продавчи­ня ринку Анна. — Ми спеціаль­но не купуємо, бо з націнкою че­решня буде дорогою — по 200 гривень за кілограм. Це ціна на першу черешню, потім буде знижуватися».

Експерти фруктового ринку кажуть, закарпатська черешня буде у продажу за тиждень, си­туація залежить від примороз­ків.

Директорка департамен­ту агропромислового роз­витку Львівської ОВА Тетяна Гетьман розповіла для «ВЗ», що цього сезону закарпатська по­луниця робить цінові гойдалки через погодні умови. Нічні за­морозки завдають збитків. Дру­гий фактор — полуниця не має залежуватися на прилавках, бо тоді це не про бізнес, а про збитки. Якщо полуниця втрати­ла товарний вигляд, її зазвичай допродують за нижчою ціною. Наступного дня нову партію знову продають дорожче. «Тому і виникають такі стрибки цін: то 45 гривень, то 85, — пояснює пані. — Полуниця цього року трохи дешевша через те, що її посадили більше, ніж минулих років. За останні два роки спра­цював „фактор Херсона“. Рані­ше закарпатська ягода конку­рувала з півднем (Херсонщина, Одещина), але через війну звід­ти не возять полуницю. На при­лавках з’являється полуниця з полів Львівщини, тож ціна буде ще знижуватися».

Схожі новини