Травнева полуниця робить цінові гойдалки
А закарпатської черешні досі немає у масовому продажу через заморозки
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/512664/polunytsia.jpg)
На продуктових ринках — полуничний рай із випередженням традиційного графіка. Цього травня у продажу є вдосталь закарпатської ягоди, і вона «не за всі гроші». Кілограм файної полуниці - 70−85 гривень. В окремі дні полуницю можна було придбати на ринках навіть за 45 гривень за кілограм. Та така ціна, на жаль, тривала недовго: за два дні продавці ніби змовилися і продавали ягоду вже по 85 грн.
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/05/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8F2.jpg)
На одному з ринків Сихівського району — полуничний ажіотаж. Оскільки цього року ягода відносно дешева, її беруть ящиками. На моїх очах мама з п’ятирічним сином попросила продавця висипати у великий пакет весь ящик полуниці. Каже, ягода призначена для смузі та домашньої випічки. «50−70 гривень за кілограм — гріх не придбати таку дешеву ягоду», — каже пані Олена.
Ціни на полуницю на ринках різняться. Краща і більша ягода дорожча, за неї правлять 80−85 грн. «Втомлені» ягоди оцінюють у 60 гривень, але за бажання можна виторгувати знижку. Продавці пропонують: купуєш два кілограми — ціна буде 50 гривень за кіло.
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/05/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8F3.jpg)
Запитую, чому на прилавках досі немає закарпатської черешні. «Вона ще не у масовому продажу, — відповіла продавчиня ринку Анна. — Ми спеціально не купуємо, бо з націнкою черешня буде дорогою — по 200 гривень за кілограм. Це ціна на першу черешню, потім буде знижуватися».
Експерти фруктового ринку кажуть, закарпатська черешня буде у продажу за тиждень, ситуація залежить від приморозків.
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/05/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8F5.jpg)
Директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман розповіла для «ВЗ», що цього сезону закарпатська полуниця робить цінові гойдалки через погодні умови. Нічні заморозки завдають збитків. Другий фактор — полуниця не має залежуватися на прилавках, бо тоді це не про бізнес, а про збитки. Якщо полуниця втратила товарний вигляд, її зазвичай допродують за нижчою ціною. Наступного дня нову партію знову продають дорожче. «Тому і виникають такі стрибки цін: то 45 гривень, то 85, — пояснює пані. — Полуниця цього року трохи дешевша через те, що її посадили більше, ніж минулих років. За останні два роки спрацював „фактор Херсона“. Раніше закарпатська ягода конкурувала з півднем (Херсонщина, Одещина), але через війну звідти не возять полуницю. На прилавках з’являється полуниця з полів Львівщини, тож ціна буде ще знижуватися».