Передплата 2024 «Добра кухня»

Вирощує городину цілий рік

Житель села Зіболки Львівського району (донедавна Жовківського) Петро Федина вже кілька десятиліть присвятив овочівництву, розсадництву

У Петра Федини свіжі овочі є як влітку, так і зимової пори.
У Петра Федини свіжі овочі є як влітку, так і зимової пори.

Особливий акцент він робить на теплиці. Пер­шу виготовив 1996 року — власноруч, із дерев’яних ві­конних рам. Конструкція була розміром 6×20 м, покрита одно­сезонною поліетиленовою плів­кою.

Коли пан Петро ознайомив­ся за кордоном зі сучаснішими технологіями, вирішив перейняти передовий досвід. Тепер його споруди закритого ґрунту працюють як взимку, так і навес­ні. Ґазда вирощує рослини ци­клічно. Холодної пори тягнуться догори цибуля, редиска, різно­манітні прянощі. А зібравши на­провесні врожай, чоловік висіває насіння огірків, помідорів, перцю (на розсаду). Репродуктивний матеріал купує лише нідерланд­ський — найвищого ґатунку.

До речі, посередині теплиці квітнуть вазони, які Петро Воло­димирович дуже любить. Бо тут їм найкраще — достатньо тепла, вологи.

Із потеплінням усі зусилля господарі спрямовують на ді­лянку. Там росте різноманітна городина — буряки, морква, картопля, капуста, селера, пе­трушка. Також є кабачки, цукіні, помідори, перець.

Особлива увага — огіркам. Ранні зеленці дозрівають уже на початку червня, а пізні збирає аж до жовтня.

Оскільки герой нашої роз­повіді не використовує жодної хімії, то продукція — екологічно чиста. Її залюбки споживають усі члени сім'ї. Вистачає і на консервування тощо.

Господарство Федин постій­но розвивається. За роки свого існування перетворилося на ро­динну справу, яка передається від батька до сина Юрія, збері­гаючи та примножуючи набутий досвід.

Алла КОВАЛЬСЬКА.