Передплата 2024 ВЗ

Барвисті улюбленці

Світлана Канівець із Черкас уже близько семи років вирощує тюльпани, нарциси та крокуси. Спочатку квітами займалися свекри. Потім за справу взялася вона (коли перебувала у декретній відпустці)

Світлана Канівець старанно доглядає свої квіти. Фото з архіву Світлани Канівець.
Світлана Канівець старанно доглядає свої квіти. Фото з архіву Світлани Канівець.

Стартувала з кількох сотень ци­булин. А тепер уже є ціле госпо­дарство, в якому працюють усією сім'єю. Чоловік поливає тюльпани, за­готовляє дрова та опалює теплицю. За­лучається до роботи й донька Ліза — до­помагає різати і пакувати квіти.

Загалом, то доволі копітке заняття. Для успішної вегетації рослинам слід створити спеціальні умови. Зокрема, необхідне тепло. Від січня до березня родина спалює одну-дві машини дров.

«Взимку доводиться вставати кілька разів за ніч, аби підкинути в котел полін­ця, проконтролювати температуру. На сон залишається хіба 3−4 години. І так упродовж трьох місяців», — розповідає господиня.

Окрім нічних підйомів, виникають й інші труднощі. І з ними треба давати раду. Траплялося, що купували зіпсова­ні цибулини. Якось усі жовті тюльпани захворіли, тож довелося їх викинути.

Особливі проблеми з’явилися на по­чатку повномасштабної війни. Невдовзі після того, як родина висадила квіти, у більшості регіонів масово зникала елек­троенергія. Тому Канівці були змушені терміново придбати генератор. Водно­час тоді різко впав попит на букети, адже людям було не до краси та подарунків.

Однак навіть за таких обставин пані Світлана не залишила улюбленої спра­ви.

«Віддаю перевагу класичним тюль­панам, що мають гостру форму. Також ми спробували плекати півонієподібні різновиди і були приємно здивовані. Бо коли рослина повністю розцвітає, то схожа на півонію. Кожного сезону до­лучаємо новинки», — продовжує ентузі­астка.

На завершення вона порадила, як довше зберегти зрізані квіти. Тримати їх варто у прохолоді (+14−18°С), подалі від батареї опалення. У вазі часто змінюйте воду, додавайте льоду.

Алла КОВАЛЬСЬКА.

Схожі новини