Барвисті улюбленці
Світлана Канівець із Черкас уже близько семи років вирощує тюльпани, нарциси та крокуси. Спочатку квітами займалися свекри. Потім за справу взялася вона (коли перебувала у декретній відпустці)
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/509061/tiulpany.jpg)
Стартувала з кількох сотень цибулин. А тепер уже є ціле господарство, в якому працюють усією сім'єю. Чоловік поливає тюльпани, заготовляє дрова та опалює теплицю. Залучається до роботи й донька Ліза — допомагає різати і пакувати квіти.
Загалом, то доволі копітке заняття. Для успішної вегетації рослинам слід створити спеціальні умови. Зокрема, необхідне тепло. Від січня до березня родина спалює одну-дві машини дров.
«Взимку доводиться вставати кілька разів за ніч, аби підкинути в котел полінця, проконтролювати температуру. На сон залишається хіба 3−4 години. І так упродовж трьох місяців», — розповідає господиня.
Окрім нічних підйомів, виникають й інші труднощі. І з ними треба давати раду. Траплялося, що купували зіпсовані цибулини. Якось усі жовті тюльпани захворіли, тож довелося їх викинути.
Особливі проблеми з’явилися на початку повномасштабної війни. Невдовзі після того, як родина висадила квіти, у більшості регіонів масово зникала електроенергія. Тому Канівці були змушені терміново придбати генератор. Водночас тоді різко впав попит на букети, адже людям було не до краси та подарунків.
Однак навіть за таких обставин пані Світлана не залишила улюбленої справи.
«Віддаю перевагу класичним тюльпанам, що мають гостру форму. Також ми спробували плекати півонієподібні різновиди і були приємно здивовані. Бо коли рослина повністю розцвітає, то схожа на півонію. Кожного сезону долучаємо новинки», — продовжує ентузіастка.
На завершення вона порадила, як довше зберегти зрізані квіти. Тримати їх варто у прохолоді (+14−18°С), подалі від батареї опалення. У вазі часто змінюйте воду, додавайте льоду.
Алла КОВАЛЬСЬКА.