Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Теля — одне, а мордочок у нього дві…

Про такі аномальні випадки кажуть: збій програми

Двоголове теля, яке народилося торік на одній з американських ферм. Фото dailystar.co.uk
Двоголове теля, яке народилося торік на одній з американських ферм. Фото dailystar.co.uk

Природа здатна робити неймовірні вибрики, дивуючи нас, людей. Ось приклад — на одній із американських ферм, за повідомленням Ассошіейтед Прес, на світ з’явилося нетипове теля. У нього немовби здвоєна мордочка: чотири ока, стільки ж вух, по дві носові частини і два роти. Про таких лихослови грубо кажуть: виродок! У вчених є пояснення цього аномального явища. Його називають поліцефалією.

Якщо говорити мовою біо­логів, то йдеться про результат неповного поділу одного емб­ріона чи неповного злиття двох окремих ембріонів. Через це у новонародженого з’являються дві голови та інші спарені орга­ни. На жаль, жити такій тварин­ці щастить недовго — від кількох годин до кількох днів. Найчас­тіше вона народжується мерт­вою. Через ослаблені кінців­ки телятко (його назвали Deux Face, у перекладі - двоє) не може піднятися, його годують з пляшечки. Точніше, з двох…

Схожа історія трапилася у США торік у квітні. Після важких пологів корова народила мутан­та — телятко з двома головами. Жінка-фермер з багаторічним досвідом зізналася, що в її прак­тиці таке сталося вперше.

Були такі «НП» і в Україні. Ро­ків зо тридцять тому автор цих рядків писав про народження двоголового теляти із двома за­йвими ногами і вухами в одно­му із карпатських сіл неподалік міста Турки. Дослідити мутан­та фахівцям ветмедицини тоді не вдалося. А все через забобо­ни. Селяни вважали таку подію поганим знаком, ледь не карою Божою. Боялися, що через не­добрий поголос у гірший бік змі­ниться до них ставлення у селі. Тому й не сказали, де захорони­ли «ненормальне» теля…

Ту історію на Турківщині люди пов’язували із негативним впли­вом Чорнобиля. У вчених щодо цього інше пояснення, вони ка­жуть про «збій програми», не пов’язаний з радіацією. Таке бу­ває раз на десять мільйонів ви­падків.

Схожі новини