Передплата 2024 «Добра кухня»

«У моєму сценарії українська коляда — стержень Різдвяних свят»

У Львівській опері з аншлагом відбулися два концерти Олега Кульчицького «Слава во вишніх Богу — Україні Перемогу!»

І артисти, і зал колядували "Нова радість стала". Фото автора
І артисти, і зал колядували "Нова радість стала". Фото автора

Щороку протягом останніх десятиліть неможливо уявити різдвяно-новорічні свята без концертів гурту Олега Кульчицького — чи то у Львівській опері, чи у філармонії, чи на сценах інших залів. І щороку під акомпанемент скрипки віртуоза колядує не лише зал, у якому відбувається концерт, а, складається враження, навіть цілий Львів. І щоразу народний артист України Олег Кульчицький вміє щось таке надзвичайне придумати у своїй програмі, що вибагливі львів'яни і гості міста мають ще протягом пів року про що говорити. Але тільки хороше.

Маестро Олег Кульчицький вкотре своїм виступом зачарував публіку.
Маестро Олег Кульчицький вкотре своїм виступом зачарував публіку.

10 січня у Театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбулося аж два концерти під промовистою назвою «Слава во вишніх Богу — Україні Перемогу!». Як і торік, супроводом, підтримкою з гучною колядою стали для Маестро Кульчицького його добрі друзі - військовий оркестр Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного разом зі солістами та танцювальним колективом військової академії.

— Пів року готувався до цього виступу, — розповів журналістці «ВЗ» Олег Кульчицький. — Продумував кожен крок і кожне слово. Прийшов до генерала Павла Ткачука, щоб заручитися підтримкою. Написав сценарій, де українська коляда — стержень Різдвяних свят.

— Вперше побачила, що на «Щедрику» вийшов балет…

— Так, це також був мій задум. А моя донька Ірина, яка працює в балеті при військовому оркестрі Національної академії сухопутних військ, зробила постановки танців на мої композиції. Та ми і колядки зрежисерували так, ніби це театральне шоу. Оскільки ми цьогоріч вперше разом з Європою святкували Різдво, вирішили показати за допомогою різних творів, як святкують народження Ісуса Христа у різних країнах.

— Вперше на вашому концерті почула французького виконавця Поля Манандіза, який українською заспівав «Лелеки». Як ви з ним познайомилися?

Поль Манандіз і його "Лелеки".
Поль Манандіз і його "Лелеки".

— Нас познайомили спільні друзі. Потім я знайшов в Інтернеті записи з його виконанням. Мені сподобалося, як він співає і запросив його до Львова. Поль закоханий в Україну, вивчає українську мову і має мрію залишитися у нашій країні. Поль Манандіз багато волонтерить, допомагає ЗСУ.

— Щороку на ваших концертах гарно поставлене світло. І це не просто світло, а ціле шоу..

— Ой, автор цього світлового шоу мій син Святослав Кульчицький. Він — дизайнер, випускник Академії мистецтв, закінчив аспірантуру, і тепер викладає дизайн в Українській академії друкарства. Але він дуже любить «бавитися» зі світлом — розписує усі моменти, як кажуть, до останньої ноти.

А ви чули, як звучить саксофон? А їх тут було аж п'ять!
А ви чули, як звучить саксофон? А їх тут було аж п'ять!

Не знаю, яку «родзинку» вигадає наступного року Олег Кульчицький, щоб з львів'янами відсвяткувати Різдво, бо цього року увесь концерт — були суцільні «родзинки». А «вишенькою на торті» став вальс Штрауса у виконанні скрипаля-віртуоза Кульчицького у супроводі військового оркестру і танцювальних пар Академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного.

Схожі новини