Передплата 2024 «Добра кухня»

На ялинковому ринку карпатські лісові красуні по півтори-дві тисячі гривень

Наразі попит на ялинки не високий, але чим ближче до нового року — тим дорожчим буде сезонний товар

Фото авторки
Фото авторки

У Львові стартував продаж ялинок до Різдвяних та новорічних свят. Легальна торгівля із узаконеними у Ратуші місцями продажу лісових красунь триватиме до 1 січня 2024 року. Цього року місць торгівлі хвойними поменшало, бо з кожним роком українці переходять на альтернативні варіанти: ставлять або штучні ялинки (у супермаркетах їх можна придбати по 2−8 тисяч гривень), або виготовлені з різних матеріалів хвойні композиції. У світі тенденція до збереження хвойних. Офіційних місць продажу ялинок у Львові — лише два десятки. Найбільше таких точок у Шевченківському районі Львова, найменше — у Галицькому.

… При вході на Привокзальний ринок побачила мініринок ялинок. Він стихійний, оскільки у мерії затвердили офіційне місце продажу — площу навпроти ринку, що поруч з паркінгом Приміського вокзалу. Торгує ялинками чоловік років тридцяти. На моє зауваження про стихійний ринок реагує спокійно і пропонує купити ялинку. Мовляв, при кожному продуктовому ринку міста є місце, де можна придбати лісову красуню. Аргументує — його товар має спеціальні чіпи, які свідчать про те, що ялинки легальні.

Ціни на ялинки у цьому сезоні не підтягнулися вгору. Майже двометрова карпатська ялиця — 2−3 тисячі гривень. Смерічки висотою півтора метра — 1100−1300 гривень.

Крім лісових красунь на ринку можна придбати розкішні гілки хвої — 50−70 гривень за штуку та ялинкові композиції, зібрані з гілок. Коштують ялинкові композиції від 130 гривень. Продавець ялинок каже, наразі попит на лісові красуні не надто високий. Але чим ближче до нового року, тим дорожчим буде сезонний товар.

Як розповіли «ВЗ» у Західному міжрегіональному управлінні лісового та мисливського господарства, цьогоріч вартість двометрової лісової красуні стартує від 500 гривень (якщо купувати офіційно в лісівників). Цього року заготівлею ялинок для продажу займається спеціальний лісовий офіс у Закарпатській області (реформа лісових структур забрала ті функції в обласних управлінь лісового господарства).

«Нещодавно ми провели перший рейд по лісах Львівщини, де шукали людей, які незаконно вирубують ялинки для продажу, — розповів у коментарі для „ВЗ“ начальник відділу охорони захисту лісу та мисливського господарства західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Роман Музика. — Зловили порушника у Самбірському районі Львівщини, який незаконно зрубав ялинку. За цим фактом складено адмінпротокол. Порушник повинен сплатити 510 гривень адмінштрафу, плюс шкоду завдану лісу — 758 гривень».

Схожі новини