Передплата 2024 «Добрий господар»

Захід допомагає Україні навіть собаками-саперами

Жоден з них не загинув під час розмінування чи пошуку вибухівки

Цього та інших собак-саперів привезли із Західної Європи, щоб допомогти українцям знешкодити нерозірвані міни-снаряди.
Цього та інших собак-саперів привезли із Західної Європи, щоб допомогти українцям знешкодити нерозірвані міни-снаряди.

Відомо, як багато української території засмічено вибухонебезпечними предметами — за площею, як сказав представник Єврокомісії Мартін Шайфер, вона сукупно дорівнює територіям Нідерландів, Австрії, Данії. Прибрати її саперам допомагають і спеціально навчені собаки (пес Патрон — один з них). Власних вихованців для величезного обсягу робіт у нас бракує. Тому навіть таким видом допомоги Україні підсобляють західні партнери.

Вісім чотирилапих «мис­ливців за мінами» (а це — німецькі, бельгійські, нідерландські вівчарки) передали українським кінологам їхні іноземні колеги. Йдеться про колишніх поліцейських, дре­сирувальників із Фінляндії, Люк­сембургу, Бельгії. У себе вдо­ма вони муштрували службових собак протягом кількох міся­ців, а за два тижні до завершен­ня навчального курсу привезли їх на базу у Польщу. Там, у Кар­патському відділі Прикордон­ної служби РП у місті Нови Сонч, після додоткової підготовки ви­школених вихованців урочис­то передали українським фахів­цям.

Собаки дісталися нам не самі, а з відповідним екіпіру­ванням. Як повідомляє censor.net із посиланням на УКРІН­ФОРМ, гавкунів забезпечили не тільки спеціальним взуттям (щоб не поранили до осколків лапи), окулярами, жилети, ап­течками, а й кормом, який дасть можливість собакам адаптува­тися в охопленій війною Україні. А ще передали спеціальні тран­спортні будки для них. До того ж на захисні жилети вівчаркам по­чеплять спеціальні пристрої, які виявлятимуть радіактивні еле­менти.

І це ще не все. Друзі з Євро­союзу прислали українським саперам вузькопрофільні дро­ни. Вони з повітря виявлятимуть нерозірвані ракети, снаряди, міни, гранати, «позначатимуть» їх розташування на електронній карті - відтак саперам та їх­нім собакам-помічникам лег­ше буде ці небезпечні предмети знайти на місцевості.

На програму розмінування, в яку буде залучено 50 собак, ЄС виділив Україні 3 млн євро. Про­єкт розраховано до кінця 2025 року.

До слова, теперішні «живі презенти» для наших саперів є вже другими за нинішній рік. У березні дев’ять собак, спеціаль­но навчених для пошуку пред­метів війни, передали в Україні нідерландські інструктори. Ві­вчарки уже працюють, рятують життя…

І ще одна важлива деталь: жоден із собак не загинув, не був поранений під час виконан­ня завдань з пошуку вибухівки чи розмінування.

Схожі новини