Карпатські сири з італійським присмаком
На осінньому ярмарку народних майстрів та крафтярів, що недавно проходив у Шевченківському гаю (м. Львів), відвідувачі охоче купували гуцульські сири, виготовлені Василем та Юлією Тирсіниками з села Баня-Березів Косівського району
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/499281/syr.jpg)
Подружжя тривалий час жило в Італії. Із початком повномасштабної війни організовувало збір та доставку гуманітарної допомоги в Україну. Проте згодом, коли потік згаданих речей обмілів, Тирсіники задумались: як надалі приносити своїй країні користь? І повернулися додому, де відкрили власну справу.
Про сироварню сім'я мріяла давно. Та втілити задуми в життя вдалося лише півтора року тому.
На початках чималою проблемою став пошук якісної сировини. «Тоді у нашому селі вже функціонувало кілька сироварень, тож потрібно було якось заохотити людей продавати молоко нам. І це вдалося завдяки дописам у соцмережах, а також «сарафанному радіо», — пригадує пані Юлія.
Зауважимо, у роботі ентузіастам придалися дві особливі форми, отримані в подарунок від італійців. «Для нас вони важливі як згадка про місця, де довелося жити. Але водночас не хочемо, аби речі лежали без діла. Тому вирішили використовувати їх для виготовлення будзиків „Едельвейс“. Хоча на Апеннінському півострові вони застосовувалися під час виробництва масла», — розповідає ґазда.
Перелік продукції горян вражає різноманітністю: будз, бринза, вурда. Серед новинок — сир типу Фета, Кварк та багато інших. Справжні гурмани мають змогу поласувати сирними кульками в оливковій олії. Це 9 апетитних грудочок, до складу яких входять 7 трав, а також паприка та куркума. Асортимент постійно розширюється.
Свої сири горяни відправляли військовим на фронт. Ще ж продавали в різних куточках України, а за отримані кошти купували необхідні для ЗСУ речі. «Це наш маленький вклад у довгоочікувану Перемогу», — кажуть Юлія та Василь.
Алла КОВАЛЬСЬКА.