Передплата 2024 «Добра кухня»

Карпатські сири з італійським присмаком

На осінньому ярмарку народних майстрів та крафтярів, що недавно проходив у Шевченківському гаю (м. Львів), відвідувачі охоче купували гуцульські сири, виготовлені Василем та Юлією Тирсіниками з села Баня-Березів Косівського району

В асортименті Василя та Юлії Тирсіників – різноманітна крафтова продукція. Фото з архіву родини Тирсіників.
В асортименті Василя та Юлії Тирсіників – різноманітна крафтова продукція. Фото з архіву родини Тирсіників.

Подружжя тривалий час жило в Італії. Із початком повномасштаб­ної війни організовувало збір та доставку гуманітарної допомоги в Укра­їну. Проте згодом, коли потік згаданих речей обмілів, Тирсіники задумались: як надалі приносити своїй країні користь? І повернулися додому, де відкрили влас­ну справу.

Про сироварню сім'я мріяла давно. Та втілити задуми в життя вдалося лише півтора року тому.

На початках чималою проблемою став пошук якісної сировини. «Тоді у нашому селі вже функціонувало кілька сироварень, тож потрібно було якось за­охотити людей продавати молоко нам. І це вдалося завдяки дописам у соцме­режах, а також «сарафанному радіо», — пригадує пані Юлія.

Зауважимо, у роботі ентузіастам при­далися дві особливі форми, отримані в подарунок від італійців. «Для нас вони важливі як згадка про місця, де довело­ся жити. Але водночас не хочемо, аби речі лежали без діла. Тому вирішили використовувати їх для виготовлення будзиків „Едельвейс“. Хоча на Апеннін­ському півострові вони застосовувалися під час виробництва масла», — розпові­дає ґазда.

Перелік продукції горян вражає різ­номанітністю: будз, бринза, вурда. Се­ред новинок — сир типу Фета, Кварк та багато інших. Справжні гурмани ма­ють змогу поласувати сирними куль­ками в оливковій олії. Це 9 апетит­них грудочок, до складу яких входять 7 трав, а також паприка та куркума. Асортимент постійно розширюється.

Свої сири горяни відправляли вій­ськовим на фронт. Ще ж продавали в різних куточках України, а за отримані кошти купували необхідні для ЗСУ речі. «Це наш маленький вклад у довгоочіку­вану Перемогу», — кажуть Юлія та Ва­силь.

Алла КОВАЛЬСЬКА.

Схожі новини