Передплата 2024 ВЗ

Бридкий метелик із манерами колібрі

Моя знайома йшла на роботу і на вході в офіс неабияк перелякалася: на кнопці домофона сиділо, причаївшись, якесь волохате бридке чудовисько. Глянувши на нього, жінка жахнулася: ану раптом вкусить?..

Нічого спільного з приємним барвистим метеликом язикан не має. І все ж прилітає до людей! Фото автора
Нічого спільного з приємним барвистим метеликом язикан не має. І все ж прилітає до людей! Фото автора

Екземпляр і справді був не з приємних: сіре по­криття, на спині щось схоже на очі хижого звіра, ро­жеві смуги і хвіст додають рис страхопуда. Вампір якийсь чи що?

Побіг по фотокамеру, зробив знімок незнайом­ця, закинув його у пошуковий сервіс Інтернету. І він дав підказку. Налякав усіх нас різновид… метелика. Назва його — язикан звичайний. За способом життя нагадує пташку колібрі: зависає у повітрі і з допомо­гою довгого свого хоботка добуває нектар з ліліє­подібних квітів. Але чому ж тоді цей язикан вподо­бав собі наш електронний пульт? — на квітку він не схожий! Невже на ньому залишилися сліди якихось солодких ароматів, які змусили псевдоколібрі при­землитися посеред гамірного Львова?

Язикан звичайний живе в Азії, Африці, Євро­пі. Має розмах крил до 5 см. Перелітаючи на значні відстані, може розвивати швидкість до 80 км/год. Дива та й годі!

Схожі новини