Передплата 2024 «Добрий господар»

Пінгвін дослужився до… генерала

Винятково тепле ставлення до тварин продемонстрували норвезькі військові

На крила пінгвіну Нільсу Олафу III представники Королівської гвардії Норвегії почепили генеральські погони.
На крила пінгвіну Нільсу Олафу III представники Королівської гвардії Норвегії почепили генеральські погони.

Як ви думаєте, для чого у зоопарку шикують півтори сотні досконало вимуштруваних солдатів Королівської гвардії Норвегії? Може, сюди провідати тварин приїде Його Величність Гаральд V? Може, у звіринець прибуде високий іноземний гість? А може, воякам після нелегкої служби потрібне психологічне розвантаження, тож їм вирішили показати екзотів? Ні, ні і ще раз — ні! Почесна варта з королівського палацу прибула, щоб виявити найвищі почесті… пінгвінові.

Особина, якій приділили таку масову увагу, — пінг­він Нільс Олаф III. Мешкає він в Единбурзькому зоопар­ку Шотландії, але із 1972 року є офіційним талісманом Коро­лівської гвардії… Норвегії. Що­року тамтешні військові надси­лають йому і родичам-пінгвінам улюблені ласощі - рибу, а також — різдвяні листівки.

Цікава історія появи цього живого символа. 62 роки тому норвезька королівська гвар­дія відвідала Единбурзький па­рад військових оркестрів, бра­ла участь у показових виступах. У вільний час лейтенант гвардії Нільс Егелієн відвідав місцевий зоопарк і уподобав собі там коло­нію пінгвінів. А згодом у себе вдо­ма виступив з ініціативою зроби­ти одного з них «сином полку». Ідея сподобалася керівництву, і пінгвіна «всиновили». Дали йому спарене ім'я — Нільс (на честь офіцера), Олаф — на честь тодіш­нього короля Олафа V.

На початках «синові пол­ку» присвоїли звання єфрейто­ра. І щоразу, коли представники норвезької королівської гвардії навідувалися в Единбург, Ніль­са Олафа підвищували у званні. У 1982 році він став капралом, через п’ять років — сержантом. Невдовзі цей пінгвін помер, тож естафету талісмана коро­лівської гвардії перейняв його родич, якого назвали Нільсом Олафом IІ. У 1993 році він став полковим сержантом, у 2005-ому — почесним командиром, а у 2008 році його посвятили у ли­царі. Тепер до нього звертають­ся з приставкою «сер». На озна­менування цієї події у зоопарку Единбурга встановили бронзо­ву фігуру пінгвіна у повний зріст. Такий же пам’ятник з’явився і в Осло, у штаб-квартирі Королів­ської гвардії Норвегії.

Нині її живим талісманом є пінгвін Нільс Олаф ІІІ. Всі почес­ті померлих попередників пе­рейшли йому у спадок. У 2016 році знаменитість Единбурзь­кого зоопарку «дослужився» до бригадного генерала. А у ці дні його удостоїли чергового зван­ня — він став генерал-майором.

Традиція робити тварин жи­вими армійськими символами зародилася у Великій Британії, походить вона із XVIII століття. Щоразу після вдалих військо­вих походів солдати імперії при­возили зі собою з різних конти­нентів представників фауни, які ділили з ними армійські будні і побут. Цими талісманами става­ли як дикі тварини, так і свійські.

Командири заохочували таке сусідство, адже наявність тва­рин робила воїнів більш дис­циплінованими, вони забува­ли про труднощі казармового або польового життя. У війську з’явилися навіть відповідаль­ні, які доглядали цих талісма­нів. Улюбленцям воїнів давали клички, шили форму, залучали до стройових оглядів і парадів. Своїх живих талісманів заводи­ла і військова знать, монархи.

Традиції минулих віків живуть до сьогодні. Живим талісманом Мерсійського полку армії Вели­кої Британії став баранчик Дер­бі ХХХ, який має звання ланс-капрала.

Герцогиня Кембриджська опікується талісманом 1-го ба­тальйону ірландської гвардії - вовкодавом Доналлом. Під час одного з парадів герцогиня по­чепила вовкодаву відзнаку гвар­дійців — гілочки трилисника.

Королівський шотландський полк має іншого талісмана — поні Круасана IV у званні ланс-капрала. Пригощають його м’ятними льодяниками.

Живими талісманами ав­стралійських воїнів є кенгурятка і клинохвості орли.

Збройні сили Канади пред­ставляє полярна ведмедиця Юнона, яка носить звання май­стер-капрала. Талісманом 3-го Трансваальського та Родезій­ського південноафриканського полку була самка павіана. Сво­го часу вона отримала медаль «За службу громадянам Прето­рії». Живим талісманом корпусу Морської піхоти США є бульдог Честі XIV, сержант. Талісмани американської військової ака­демії Вест-Пойнт — два мули (гібрид віслюка і коня). Своєю чергою, своїм талісманом слу­хачі військово-морської ака­демії США обрали свійського козла Біллі. У військових акаде­міях Мексики вшановують коро­лівського орла, військові Шрі-Ланки поклоняються слону…

Багато живих талісманів у Збройних силах України — вря­товані воїнами собаки, коти, бі­лочки, кабанчики, гуси, мор­ські свинки, миші, ворони, сови, вужі, лисички. Вони жи­вуть разом з нашими хлопцями в окопах і бліндажах, часто ма­ють таку ж, як вони, камуфляж­ну форму. І віддячують за опіку і ласку вірною службою (попе­реджають про небезпеку) до­брим поглядом своїх очей.

Схожі новини