Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Закарпатські кавуни замінять південні

Справжнім брендом та візитівкою Херсонщини стали кавуни й дині. На жаль, через воєнні дії в регіоні та тимчасову окупацію уже другий рік поспіль продукція тамтешніх фермерів не представлена на ринку

В Іштвана Мезеі виростають ось такі ваговиті красені. Фото з архіву Іштвана Бегеі.
В Іштвана Мезеі виростають ось такі ваговиті красені. Фото з архіву Іштвана Бегеі.

Виправляти си­туацію взялися господарі західних областей України, які по­чали вирощувати нові для себе культури. Зокрема, кілька сезонів поспіль займається баштанними житель села Велика Бий­гань Берегівського райо­ну Іштван Мезеі.

Оскільки на Закарпатті не такий теплий клімат, як у південних регіонах дер­жави, то розсаду довело­ся вирощувати в теплиці. Першої декади травня чоловік пересадив паро­стки у відкритий ґрунт — на площу 3 га. Аби довше мати «смугастиків», ви­користовує кілька сортів — ранні та пізні. Особливо подобається йому Ара­шан — за смачні, солодкі й транспортабельні плоди.

Теплолюбам ґазда відвів піщану ділянку, що найбільше підходить для цих потреб. Її обладнав системою крапельного поливу, а міжряддя за­мульчував чорною плів­кою, котра перешкоджає росту бур’янів.

Технологію вирощу­вання пан Іштван запо­зичив на Херсонщині. Ви­вчав її через Інтернет.

Останнім часом роз­почався збір урожаю. Фермер розповів, як ви­значає стиглість кавунів. Це видно по листках. Інша ознака — пожовтіння ниж­ньої частини шкірки пло­ду (білий колір, навпаки — свідчить про недозрі­лість). Ще ж Іштван Мезеі обов’язково придивля­ється до смужок: якщо вони жовтуваті - велетен­ські ягоди можна спожи­вати. Та й вусики готового кавуна — підсохлі.

Схожі новини