Передплата 2024 «Добра кухня»

«Сприймаю бджіл як Божі створіння»

Володимир Кіс із мальовничого прикарпатського села Тростянця Калуського району майже пів століття свого життя присвятив пасічництву. Тепер він — власник племінного бджолорозплідника, водночас є співзасновником Гільдії медоварів України, очолює Долинське братство карпатських бджолярів

Володимир Кіс спеціалізується на вирощуванні чистопородних карпатських бджіл. Фото Ігоря ЛАЗОРИШИНА
Володимир Кіс спеціалізується на вирощуванні чистопородних карпатських бджіл. Фото Ігоря ЛАЗОРИШИНА

Свого часу чоловік закінчив культосвітній технікум, со­рок три роки пропрацював директором клубу, виклада­чем музичної школи, а за сумісництвом був керівником духового оркестру.

Займатися улюбленою справою Володимир Васильович почав після одруження. 1979 року родич подарував тестеві бджолиний рій. Доглядати його взявся молодий господар.

Упродовж років кіль­кість вуликів поступово зростала. Тепер на обійсті налічується понад дві сотні сімей карпатської породи, які вирощує наш співроз­мовник. Попередньо тон­кощі справи він вивчав у Гадяцькому аграрному училищі Полтавської об­ласті.

«Пасічництво — це важ­ка робота, що потребує великого терпіння, — каже ентузіаст. — Немає ви­хідних чи святкових днів. Працюємо разом із бджо­лами».

Ґазда не тільки має пле­мінних маток карпатських порід, а й спеціалізується на вирощуванні чистопо­родної карпатки. На право займатися племінною ро­ботою отримав спеціальне свідоцтво. Він перетво­рив свою пасіку на бджо­лорозплідник. Біля села Осмолоди Перегінської територіальної громади (у Ґорґанах) пан Володимир утримує облітник. Туди завозять чистопородні батьківські бджолосім'ї і неплідні матки, які заплід­нюються у цілковитій ізо­ляції.

Пасіка героя нашої роз­повіді вражає чистотою, охайністю. Всюди поря­док, відчуваються турбо­тливі руки. Та й бджоли на­стільки миролюбні, що при огляді можна обійтися без димаря і захисної сітки.

Володимир Кіс одер­жує унікальні сорти меду й розмаїті продукти бджіль­ництва — прополіс, віск, забрус, пилок, маточне молочко тощо. Ще одна смакота — кремовані або збивані види меду. Їх ви­готовляє за допомогою спеціального обладнання — кремувалки, яка крутить і збиває рідкий мед.

До речі, увесь необхідний реманент (бджолині домів­ки та рамки різноманітних конструкцій) Володимир Васильович майструє власноруч. Використовує двомісні вулики-лежаки (годяться для розведення бджіл — так званих пакетних пасік) і корпусні (щоб виро­бляти мед).

Пан Володимир каже: «Дуже горджуся своєю працею, бо сприймаю бджіл як Божі створіння».