Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Цілющий мед Кіщунів

Андрій та Анастасія Кіщуни доглядають власну пасіку, що налічує понад 300 бджолосімей. Розташована вона у мальовничому селі Ганачівці Львівського (донедавна Перемишлянського) району

Справжньою помічницею Андрія на пасіці стала дружина Анастасія. Фото з архіву сім’ї Кіщунів
Справжньою помічницею Андрія на пасіці стала дружина Анастасія. Фото з архіву сім’ї Кіщунів

Щоправда, більшість часу молоде подружжя мандрує разом зі своїми крилатими трудівницями — від Карпат аж до Черкащини. Протягом сезону підопічні назби­рують понад 10 видів цілющого і смачнющого меду. Водно­час господарі отримують прополіс, пергу, забрус, підмор. А з одержаного воску виготовляють свічки.

Любов до працьовитих комах передалася Андрієві від дідуся Ананія, який був агрономом, але дуже любив бджіл. Тож, вий­шовши на пенсію, присвятив їм увесь вільний час. А вже від ньо­го секрети майстерності перейняв онук.

У роботі молодому господа­реві активно допомагає дружи­на Анастасія. За необхідності підключаються й батьки.

Для Кіщунів торішній медозбір видався доволі непоганим. Тож вони ділилися солодкою продукцією із захисниками України, брали активну участь в аукціонах для потреб ЗСУ, що проводили пасічники Мало­го Полісся. А отриманий віск ставав сировиною для виго­товлення окопних свічок, ко­трі необхідні нашим воїнам.

Цього року ентузіасти теж очікують хороших узятків. Се­зон розпочався з ріпаку. Далі було різнотрав'я, квітування садів, завдяки яким є на столі травневий мед. Відтак естафе­ту перейняла акація. За нею — черга липи. Її цвіт золотокрилки збиратимуть у Галичині (на Зо­лочівщині) та Черкащині, що за 700 кілометрів від Львова.

Дбайлива сім'я також споді­вається одержати мед із гречки, якою фермери засіяли великі площі. Торік за цією культурою їхали на Тернопільщину, і не прогадали. А в Івано-Франків­ській області бджілки збирали поліфлорний карпатський мед із цілющими властивостями. Пан Андрій планує відвідати цей чарівний край і нинішнього року.

Кіщуни не тільки збирають мед, а й заохочують людей до здорового способу життя та правильного харчування, діляться високоякісним про­дуктом, створеним самою природою. Вони дали кілька порад, як правильно спожи­вати мед:

— Найкраще робити це ма­ленькими порціями, якнайдов­ше розсмоктуючи в роті. Чому? Незначна кількість продукту за­своюється, перемішуючись зі слиною.

Дозування меду для здоро­вої людини: рекомендується вживати його з розрахунку 0,5−1 г на 1 кг ваги тіла. Для дітей: 0,5 г на 1 кг.

Підраховано, що столова ложка (без верху) — 24 г меду, чайна 7−8 г. Пам’ятаймо: навіть найкорисніші продукти потріб­но вживати в міру.