Цілющий мед Кіщунів
Андрій та Анастасія Кіщуни доглядають власну пасіку, що налічує понад 300 бджолосімей. Розташована вона у мальовничому селі Ганачівці Львівського (донедавна Перемишлянського) району
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/494890/med.jpg)
Щоправда, більшість часу молоде подружжя мандрує разом зі своїми крилатими трудівницями — від Карпат аж до Черкащини. Протягом сезону підопічні назбирують понад 10 видів цілющого і смачнющого меду. Водночас господарі отримують прополіс, пергу, забрус, підмор. А з одержаного воску виготовляють свічки.
Любов до працьовитих комах передалася Андрієві від дідуся Ананія, який був агрономом, але дуже любив бджіл. Тож, вийшовши на пенсію, присвятив їм увесь вільний час. А вже від нього секрети майстерності перейняв онук.
У роботі молодому господареві активно допомагає дружина Анастасія. За необхідності підключаються й батьки.
Для Кіщунів торішній медозбір видався доволі непоганим. Тож вони ділилися солодкою продукцією із захисниками України, брали активну участь в аукціонах для потреб ЗСУ, що проводили пасічники Малого Полісся. А отриманий віск ставав сировиною для виготовлення окопних свічок, котрі необхідні нашим воїнам.
Цього року ентузіасти теж очікують хороших узятків. Сезон розпочався з ріпаку. Далі було різнотрав'я, квітування садів, завдяки яким є на столі травневий мед. Відтак естафету перейняла акація. За нею — черга липи. Її цвіт золотокрилки збиратимуть у Галичині (на Золочівщині) та Черкащині, що за 700 кілометрів від Львова.
Дбайлива сім'я також сподівається одержати мед із гречки, якою фермери засіяли великі площі. Торік за цією культурою їхали на Тернопільщину, і не прогадали. А в Івано-Франківській області бджілки збирали поліфлорний карпатський мед із цілющими властивостями. Пан Андрій планує відвідати цей чарівний край і нинішнього року.
Кіщуни не тільки збирають мед, а й заохочують людей до здорового способу життя та правильного харчування, діляться високоякісним продуктом, створеним самою природою. Вони дали кілька порад, як правильно споживати мед:
— Найкраще робити це маленькими порціями, якнайдовше розсмоктуючи в роті. Чому? Незначна кількість продукту засвоюється, перемішуючись зі слиною.
Дозування меду для здорової людини: рекомендується вживати його з розрахунку 0,5−1 г на 1 кг ваги тіла. Для дітей: 0,5 г на 1 кг.
Підраховано, що столова ложка (без верху) — 24 г меду, чайна 7−8 г. Пам’ятаймо: навіть найкорисніші продукти потрібно вживати в міру.