Передплата 2024 ВЗ

Птахи-ткачі можуть сплести гніздо-багатоповерхівку

Перед вами на фото не гігантська копиця сіна, яку сильним вітром закинуло на телеграфний стовп — а житловий «хмарочос». Його збудували для своїх потреб африканські птахи-ткачі, які побутують у пустелі Калахарі. Інколи такі оселі можуть сягати п’яти метрів у діаметрі!

Такі екзотичні пташині витвори на стовпах можна побачити на півдні Африки.
Такі екзотичні пташині витвори на стовпах можна побачити на півдні Африки.

Птахи-ткачі - невеликі, за­вбільшки зі шпака, але викону­ють величезну роботу. Із листя і рослинних волокон на деревах і стовпах ці невтомні зодчі пле­туть-шиють підвісні «мегапо­ліси». Вони самі і архітектори, і різноробочі. Житлової площі виходить так багато, що на ній можуть розквартируватися інші пернаті - зокрема синиці, зя­блики, орли, стерв’ятники. Кри­латі майстри такі працьовиті, що їхня хата щороку збільшується у розмірах. Інколи вона не витри­мує власної ваги і обвалюється.

Зазвичай «копицю» спору­джують самці. На півдорозі їх­ньої роботи прилітають на огля­дини самки і на власний розсуд облаштовують інтер'єр домів­ки. Можуть, зокрема, з допомо­гою павутиння виткати захисну теплоізоляційну сітку, яка до­поможе захиститися від спеки. Після завершення «євроремон­ту» заводять тут сім'ї.

Якщо ж конструкція хати самці не сподобається, вона покидає оселю і підшуковує собі іншу. Заодно — іншого ка­валера. Бездарний будівель­ник ризикує надовго залиши­тися холостяком…

До речі, завбачливі самці-ткачі будують ось такі химер­ні оселі відразу для кількох са­мок. Якщо не сподобається його робота одній-другій пе­ребірливій «нареченій», то не­минуче підійде третій. А отже, буде з ким жити-поживати…

Схожі новини