Передплата 2024 ВЗ

Фронтового кота потягнуло на романтику

Улюбленця мільйонів знайшли на побаченні в іншому підрозділі

Нерозлучні друзі – «Алекс» і «Шайбусик».
Нерозлучні друзі – «Алекс» і «Шайбусик».

Детективно-щемлива «лямур-лямур» із фронтовим мурчиком трапилася і гарно завершилася в одній із військових частин на українському півдні. Господар зіркового кота Олександр Ляшук (позивний «Алекс») після того, як два тижні не міг ніде знайти свого пухнастого друга, оголосив його у розшук. А тому, хто знайде згубу, пообіцяв зі своєї зарплати виділити 20 тисяч гривень винагороди!

Цього кота, без перебіль­шення, знає вся Украї­на. Крім того, що ловить в окопах і бліндажах мишей і щу­рів, відомий тим, що невідступ­но ходить з «Алексом» на па­трулювання. Так само пильно, як Сашко, розглядає периметр ділянки, за якою воїну доруча­ють спостерігати. Куди повер­не голову господар, туди ди­виться і його підопічний. Не раз цей котик з його унікальним зо­ром допоміг «Алексу» побачи­ти у темряві те, що людським оком роздивитися неможли­во. Жартома нявчика називають «приладом нічного бачення».

А кличка у цього мишолова спортивна — «Шайба». Народила­ся сама собою. Якось воїни цього підрозділу перебиралися з одно­го місця в інше і на руїнах поба­чили місячного котика-безхатька. Підібрали його, підлікували, за­безпечили регулярне армійське харчування. І за кілька тижнів зна­йду було не впізнати: поправив­ся, шерсть вилискувала, ще до­недавна худенька мордочка стала повненькою. Тож кличка народи­лася сама собою — «Шайба»! Хоча «Алекс» називає свого улюбленця ніжніше — «Шайбусик».

У цього бойового котика є по­льова камуфляжна форма, роз­грузка, у свята, на вихідні Сашко одягає його у вишиванку. Віде­оролики із «Шайбусиком» дуже популярні в Інтернеті - отрима­ли понад мільйон вподобайок. Кіт став учасником телеефірів. «Алекс» використав свого ма­ленького друга в акції зі збору коштів на всюдиходи для свого і сусіднього підрозділів — з допо­могою «Шайбусика» назбирали мільйон гривень, за які придба­ли два бронеавтомобілі!

Як мовиться, війна війною, але особистого життя ніхто не відміняв. «Шайбусика» потягну­ло на романтику. Теплими літ­німи вечорами він став ходи­ти на побачення — аж над ранок повертався. Але коли котик не з’являвся два тижні, Олександр вдарив на сполох — без «Шайбу­сика» служба не служба. «Він для мене — як моя дитинка, це роз­биває моє серце, — розповідав воїн. «Алекс» розмістив у соцме­режах оголошення про розшук друга. Тому, хто його знайде, обі­цяв премію 20 тисяч грн.

Кілька днів тому гуляку зна­йшли і повернули додому — він проводив час у компанії кіль­кох мурок на одній із віддалених позицій. Від цієї новини госпо­дар почувався на сьомому небі. Від його винагороди побратими відмовилися. Тоді обіцяні 20 ти­сяч «Алекс» переказав на потре­би ЗСУ.

Тепер Сашко думає над тим, як підшукати «Шайбусику» по­другу — щоб не ходив на вечор­ниці світ за очі…

Схожі новини