Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кури-амераукани несуть… бірюзові яйця

Дивувати нас можуть усі представники тваринного світу, у тому числі - кури. Бо, окрім іншого, вони здатні продукувати яйця не традиційних — білої чи бежевої барв — а бірюзового, синювато-зеленкуватого, голубого, як у диких птахів, кольорів. Таких незвичних несучок має на своєму хазяйстві і Андрій Долинський з-під Бурштина на Прикарпатті

Курка-амерауканка і її яйця із бірюзовим відтінком. Фото Андрія ДОЛИНСЬКОГО
Курка-амерауканка і її яйця із бірюзовим відтінком. Фото Андрія ДОЛИНСЬКОГО

Ідеться про курей замор­ської породи амераукана — їх вивели у 70-х роках минуло­го століття шляхом схрещення представниць чилійської поро­ди. Придбав ґазда цих екзотич­них несучок у свого товариша, бо завжди прагне мати у себе щось особливе.

— Колір яєчної шкаралупи значною мірою залежить від корму, яким годують курей, — каже Андрій. — Коли давав аме­рауканам їсти багато зерна ку­курудзи, оболонка їхній яєць мала жовтуватий відтінок. За­раз, крім пшениці, даю їм зеле­ну траву — і отримую яйця з ледь смарагдовим відтінком. А зна­йомий, який поділився зі мною цими курми, отримує яйця із темно-вишневим забарвлен­ням…

Господар розповідає нам про особливості його несучки-аме­рауканки. Несеться частіше, ніж курка звичайна: вісім днів по­спіль дарує по яйцеві, а наступ­ного дня відпочиває. Яйце це має відмінний від інших смак — приємніший, а м’ясо має при­смак перепелиного.

У курячому царстві на цьому подвір'ї несучка, що дивує зе­ленкувато-голубими яйцями, дещо відрізняється і своїм зо­внішнім виглядом. Як і півень, амеракуанка має «борідку». А ще — подовгуватий кучерявий гребінь на голові, який вигля­дає наче гороховий стручок. У холодну пору він не підмерзає. У цих курей також доволі щіль­не пір'я, що дозволяє їм легко переносити низькі температу­ри.

Вчені кажуть, курки-амера­уканки — погані квочки. Андрій Долинський це заперечує. Його чубатенька, що несе бірюзові яйця, місяць тому вивела півто­ра десятка курчат і не відходить від них ні на крок.

Схожі новини